ISW: Prigozjin kan utfordre Putin i det russiske presidentvalget i 2024

Jevgenij Prigozjin (t.v.) har gjort seg mer og mer upopulær i Kreml. Nå mener tenketanken Institute for the Study of War (ISW) at han vil utfordre president Vladimir Putin (t.h.) ved neste års presidentvalg.
 Jevgenij Prigozjin (t.v.) har gjort seg mer og mer upopulær i Kreml. Nå mener tenketanken Institute for the Study of War (ISW) at han vil utfordre president Vladimir Putin (t.h.) ved neste års presidentvalg. Foto: Aleksej Drusjini / Pool Photo via AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enten det, eller så kommer Wagner-sjefen med et stikk til president Putin, mener tenketanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 14. mars ble Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin, også kjent som «Putins kokk», intervjuet av russiske journalister fra statskontrollerte RIA Novosti og Russia Today, i tillegg til Prigozjins egen mediekanal, Federal News Agency.

Intervjuet tyder på at Wagner-sjefen muligens ønsker å utfordre Russlands president Vladimir Putin i neste års presidentvalg, mener den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW).

Alternativt, er det et stikk mot Putin, skriver svenske Expressen.

Del av en større svertekampanje mot Putin

Ifølge ISW er det måten Prigozjin har satt opp intervjuet på som avslører ham.

Vanligvis bruker han å la seg intervjue i dramatiske settinger, som for eksempel da han la ned blomster på en kirkegård fullt av falne Wagner-soldater, eller da han hevdet han befant seg en god kilometer fra rådhuset i Bakhmut tidligere i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Intervjuet fra 14. mars skiller seg ut ved at Wagner-sjefen sitter oppstilt bak et skrivebord. Akkurat slik vi er vant til å se Putin.

«Prigozjins siste påfunn – uavhengig av intensjonen – fremmer en fortelling i det russiske samfunnet om at Prigozjin har større politiske ambisjoner i Russland», skriver ISW i sin nyeste analyse.

Tenketanken mener intensjonene til Prigozjin enten er å sende et stikk mot Putin, eller en indikasjon på at han ønsker å utfordre Putin i neste års presidentvalg.

«Prigozjin forsøker muligens å parodiere Putins stil som en del av en større svertekampanje for å angripe Kreml eller trekke taktiske paralleller mellom Prigozjin og det russiske presidentskapets kontor», skriver ISW.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Slik gikk Prigozjin frem da han rekrutterte Wagner-soldater fra russiske fengsler

Prigozjin ville bli president i Ukraina

ISW skriver også at Prigozjin tidligere har insinuert at han kunne erstatte Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

11. mars sa han blant annet at han ville stille til valg som president i Ukraina i 2024 – en uttalelse som en Kreml-tilknyttet russisk akademiker hevdet implisitt fremmet en fortelling om at Prigozjin ville stille i Russlands presidentvalg, som også går av stabelen neste år.

Den 18. januar angrep Wagner-sjefen Putins presidentadministrasjon direkte og insinuerte at noen tjenestemenn som jobber der er forrædere som vil at Russland skal tape krigen i Ukraina.

Prigozjin benektet også Kremls påstander om at Russland kjemper mot Nato i Ukraina og stilte spørsmål ved om det faktisk finnes nazister i Ukraina som Kreml – og spesielt Putin – hele tiden hevder.

I tillegg har han anklaget forsvarsminister Sergej Sjojgu, og den øverste sjefen for krigen i Ukraina, Valerij Gerasimov, for å forsøke å «knuse» Wagner-gruppen ved å avskjære tilgangen deres til ammunisjon.

Klagingen over mangel på ammunisjon var noe Prigozjin også gjentok under intervjuet med russisk media 14. mars.