Ungarn misliker svensk kritikk

Viktor Orban har tidligere sagt han er for å slippe Sverige og Finalnd inn i Nato, men at flere av partifellene hans er mindre entusiastiske, blant annet på grunn av det han omtaler som svenskenes og finnenes spredning av løgner om Ungarn.
Viktor Orban har tidligere sagt han er for å slippe Sverige og Finalnd inn i Nato, men at flere av partifellene hans er mindre entusiastiske, blant annet på grunn av det han omtaler som svenskenes og finnenes spredning av løgner om Ungarn. Foto: Denes Erdos / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn vil ikke godkjenne Sveriges Nato-søknad før flere problemer er løst, sier talsmann. Sentralt står svensk kritikk av landets regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ungarske nasjonalforsamlingen godkjente mandag Finlands Nato-søknad, men holder i likhet med Tyrkia igjen når det gjelder den svenske søknaden.

Det vil kreve betydelig innsats fra begge sider før den svenske søknaden kan godkjennes, ifølge regjeringens talsmann Zoltán Kovács.

– Ivret etter å kritisere Ungarn

Han anklager Sverige for konstant å undergrave forholdet mellom de to land.

– Svenske utsendinger har gjentatte ganger ivret etter å kritisere Ungarn via diplomatiske kanaler og har brukt sin politiske innflytelse til å skade Ungarns interesser, ifølge Kovács.

Ikke stort manøvreringsrom

Han viser til at Sverige blant annet har kritisert den ungarske regjeringen for å svekke rettssikkerheten i landet, noe statsminister Viktor Orban avviser.

– Sverige har i årevis inntatt en fiendtlig holdning til Ungarn, sier Kovács

– Når vi føyer til Ankaras bekymringer og klager, etterlater det ikke mye rom for å manøvrere, i hvert fall ikke før svenskene endrer melodi og bidrar til at disse langvarige sårene kan gro, sier han.