Nashville-angriperen hadde kart over skolen og brukte lovlig innkjøpte våpen

Audrey Elizabeth Hale med en halvautomatisk rifle inne i skolebygningen i Nashville. Bildet er tatt fra en video filmet med et overvåkingskamera.
Audrey Elizabeth Hale med en halvautomatisk rifle inne i skolebygningen i Nashville. Bildet er tatt fra en video filmet med et overvåkingskamera. Foto: Metropolitan Nashville Police De / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre voksne og tre barn ved en kristen barneskole i Nashville i USA ble skutt og drept mandag. Angriperen brukte lovlig kjøpte våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjerningspersonen er Audrey Elizabeth Hale (28), en tidligere elev ved The Covenant School i Nashville.

Hale, som fikk behandling for en psykisk lidelse, brukte lovlig kjøpte våpen og hadde laget detaljerte kart over skolen, ifølge politiet. Motivet er uklart, men politiet tror 28-åringen kan følt på bitterhet for skolen.

Hale ble skutt og drept av politifolkene som rykket ut.

Psykisk sykdom

I løpet av de siste årene har Hale kjøpt inn sju våpen. Tre av dem ble brukt til drapene, opplyser amerikansk politi. Disse ble kjøpt lovlig til tross for at Hale var under behandling for psykisk sykdom.

28-åringen bodde hjemme med sine foreldre. Våpnene skal ha vært gjemt i huset til Hales foreldre uten at de visste om dem.

– Hvis politiet hadde visst at Hale var i stand til å ta sitt eget eller andres liv, ville vi forsøkt å ta fra henne våpnene. Vi var ikke engang klar over at Hale fantes, sa politisjef John Drake under en pressekonferanse tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har etterforskerne funnet et «manifest» og andre tekster som de nå undersøker. Manifestet tyder på at Hale ønsket å angripe flere andre mål i tillegg til skolen, ifølge Drake, som har fortalt om planene til NBC News.

Uklare om kjønn

Politiet har vært uklare om hvilket kjønn angriperen hadde. Først oppga de at Hale var en jente, men senere har de sagt at angriperen var en transperson.

På en pressekonferanse tirsdag avsto politiets talsperson Don Aaron fra å si hvordan Hale identifiserte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsnettstedet The Daily Beast har snakket med en kilde som kjenner Hale-familien, og som forteller at Audrey Elizabeth Hale relativt nylig sto fram som transperson med mannlig kjønnsidentitet. 28-åringen hadde angivelig diagnosen autisme, men med et høyt funksjonsnivå.

Hale studerte inntil i fjor på kunstskole, skriver CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuddveksling

Politiet har offentliggjort en video som viser angriperen med minst én halvautomatisk rifle inne på skolen mandag. I videoen skyter Hale inn vinduene i inngangspartiet på skolen for så å gå videre inn i bygget.

Skolens rektor, to andre voksne og tre niåringer ble drept i angrepet. De tre voksne som ble drept i angrepet, var alle i begynnelsen av 60-årene. Den ene niåringen var datter av pastoren ved kirken som skolen er tilknyttet. De andre barna var en jente og en gutt.

The Covenant School er en kristen privatskole med rundt 200 elever fra førskolealder til sjette klasse, ifølge skolens hjemmeside.

Politiet kom til stedet rundt et kvarter etter å ha fått det første nødanropet. Etter en skuddveksling, ble Hale skutt og drept av politiet.

En annen av politiets videoer viser hvordan de løp inn i skolen og opp i andre etasje. Flere skudd ble avfyrt av politiet, som ropte «fjern hendene dine fra våpenet». Deretter viser videoen angriperen liggende på gulvet uten å bevege seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strid om våpenlover

Voldskriminalitet begås vanligvis av menn, og dette gjelder også skytemassakrer i USA. I USA har det vært over 170 masseskytinger med minst fire drepte siden 1966, og bare fire av gjerningspersonene var kvinner, ifølge The Violence Project.

To av disse begikk forbrytelsene sammen med mannlige gjerningspersoner.

Etter angrepet tok USAs president Joe Biden igjen til orde for strengere våpenlover. Tirsdag sa presidenten at han planlegger å ta turen til Nashville for å besøke skolen som ble angrepet.

– Det er sykt. Volden med skytevåpen river i nasjonens sjel, sa Biden om drapene i Nashville.

Blant Republikanerne er det sterk motstand mot innstramminger i våpenlovene. Nashville ligger i delstaten Tennessee, som i 2021 fjernet et krav om spesiell tillatelse for dem som vil bære skjulte håndvåpen.