Macron holdt krisemøte før nye demonstrasjoner

Kulturarbeidere demonstrerte foran Louvre-museet i Paris mandag. Tirsdag er det ventet en ny runde med demonstrasjoner og streik i Frankrike. Foto: Christophe Ena / AP / NTB
Kulturarbeidere demonstrerte foran Louvre-museet i Paris mandag. Tirsdag er det ventet en ny runde med demonstrasjoner og streik i Frankrike. Foto: Christophe Ena / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det ventet nye streiker og demonstrasjoner mot den omstridte pensjonsreformen i Frankrike. Dagen før holdt president Emmanuel Macron krisemøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var blant annet ministre i regjeringen som ble kalt inn til møtet på presidentpalasset, nesten to uker etter at Macron presset pensjonsreformen gjennom i nasjonalforsamlingen ved å bruke et smutthull i grunnloven som lar ham omgå avstemming.

Statsminister Elisabeth Borne planlegger tre uker med samtaler med både medlemmer av nasjonalforsamlingen, politiske partier, lokale myndigheter og fagforeninger for å forsøke å roe ned situasjonen som har oppstått i kjølvannet av Macrons beslutning.

Fagforeningene har lovet å ikke gi opp kampen mot reformen, og har oppfordret til nok en dag med demonstrasjoner og streik tirsdag. Det blir den tiende slike protestdagen siden midten av januar.

Under den forrige protestdagen torsdag ble 457 personer pågrepet og 441 politibetjenter skadd i forbindelse med opptøyer, ifølge politiet.

Den omstridte reformen går ut på å heve pensjonsalderen fra 62 til 64, i tillegg til å øke antallet år man må jobbe for å ta ut full pensjon.