Finlands Nato-søknad har fått grønt lys i Ungarn

Ungarns statsminister Viktor Orban sier han ikke vil forsinke behandlingen av et svensk Nato-medlemskap i nasjonalforsamlingen.
Ungarns statsminister Viktor Orban sier han ikke vil forsinke behandlingen av et svensk Nato-medlemskap i nasjonalforsamlingen. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ungarske nasjonalforsamlingen har godkjent Finlands Nato-søknad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørelsen mandag var ventet. Regjeringspartiet Fidesz signaliserte i forkant av avstemmingen at de ville si ja til finsk medlemskap i forsvarsalliansen.

Nato-landene Tyrkia og Ungarn har begge stilt seg på bakbeina i spørsmålet om svensk og finsk medlemskap. Men etter at den finske presidenten Sauli Niinistö besøkte Tyrkia for et par uker siden, lovet landets president Recep Tayyip Erdogan å slippe Finland inn.

Etter dette varslet også Ungarn at de vil gi grønt lys til finnene.

Intet nytt for svenskene

Verken Ungarn eller Tyrkia har foreløpig godkjent et svensk Nato-medlemskap.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sagt et Nato-ja til Sverige avhenger av hvilke tiltak landet gjennomfører, etter at Tyrkia krevde utlevering av en rekke personer med tilknytning til kurdiske organisasjoner og Gülen-bevegelsen.

Ungarns statsminister Viktor Orban har imidlertid lovet at de ikke vil forsinke svenskenes Nato-søknad. Likevel har han ikke gitt noen forklaring på hvorfor Sveriges søknad ikke ble behandlet samtidig som Finlands.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håper på medlemskap innen juli

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier han håper både Sverige og Finland blir godkjent som medlemmer av forsvarsalliansen innen sommeren.

– Jeg håper vi kan feire Nato-toppmøtet i juli med at Sverige og Finland har blitt medlemmer, sier han.

For å innlemme nye land i Nato må alle de 30 medlemmene godkjenne søknaden. Det er kun Tyrkia og Ungarn som ennå ikke har gitt tommelen opp for både Finland og Sverige.