Amerikansk luftangrep i Syria etter dødelig droneangrep mot amerikansk personell

Forsvarsminister Lloyd Austin sier luftangrepene ble utført som svar på et droneangrep mot en koalisjonsbase. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
Forsvarsminister Lloyd Austin sier luftangrepene ble utført som svar på et droneangrep mot en koalisjonsbase. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har utført luftangrep i Syria etter at en amerikansk kontraktør ble drept og flere soldater såret i et iransk-tilknyttet droneangrep, ifølge Pentagon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presisjonsangrepene torsdag kveld var gjengjeldelse for et angrep mot en amerikanskledet koalisjonsbase nær Hasakah nordøst i Syria klokken 13.38 lokal tid torsdag, ifølge USAs forsvarsdepartement.

Basen ble da angrepet av en drone som Pentagon mener var av iransk opprinnelse. En amerikansk kontraktør ble drept, og en annen amerikansk kontraktør og fem amerikanske soldater såret.

Målet for luftangrepene torsdag kveld var grupper tilknyttet den iranske Revolusjonsgarden, opplyser forsvarsminister Lloyd Austin.

– Luftangrepene ble gjennomført som svar på dagens angrep samt som svar på en rekke nylige angrep mot koalisjonsstyrker i Syria i regi av grupper knyttet til Revolusjonsgarden, sier Austin.

Natt til fredag viste videoer i sosiale medier det som skal være eksplosjoner i Deir ez-Zor i Syria, en provins med strategisk plassering ved grensen til Irak og hvor det er oljefelter. Iranskstøttede militsgrupper og syriske regjeringsstyrker kontrollerer området, der også Israel antas å ha utført luftangrep mot iransktilknyttede mål de siste månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det syriske statlige nyhetsbyrået SANA hadde natt til fredag ikke meldt om noen angrep. Syrias FN-delegasjon har ikke svart på APs henvendelser om kommentarer til saken. Iran hadde fram til tidlig fredag morgen heller ikke kommet med uttalelser.

Austin sier at han autoriserte luftangrepene etter å ha fått grønt lys fra president Joe Biden.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble åtte proiranske militsmedlemmer drept i det amerikanske luftangrepet.

SOHR-leder Rami Abdulrahman sier seks proiranske militsmedlemmer ble drept i luftangrepet mot et våpenlager i Deir al-Zor. To andre skal ha blitt drept i angrep mot mål i ørkenen Mayadine og i nærheten av al-Boukamal.

SOHRs opplysninger er ikke bekreftet av andre kilder. Eksilgruppen har base i Storbritannia og et stort nettverk av kilder i Syria.