Israels opposisjon avviser påstått kompromiss om rettsreform

Statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) har høstet sterk kritikk både hjemme og internasjonalt for sitt forslag til rettsreform i Israel, blant annet fra Tysklands statsminister Olaf Scholz (til høyre). Foto: AP / NTB
Statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) har høstet sterk kritikk både hjemme og internasjonalt for sitt forslag til rettsreform i Israel, blant annet fra Tysklands statsminister Olaf Scholz (til høyre). Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Benjamin Netanyahu hevdet mandag å komme kritikerne i møte med et justert forslag til rettsreform i Israel, men opposisjonen avviser det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det omstridte forslaget til rettsreform har de siste elleve ukene utløst massive demonstrasjoner i Israel, der hundretusener har protester mot det de mener blir en svekkelse av demokratiet i landet.

Israels president Isaac Herzog har lagt fram flere forslag til kompromiss, som er avvist av Netanyahus sterkt høyreorienterte regjeringskoalisjon.

Rettsreformen har alt fått grønt lys i den første av tre avstemninger i Knesset, men regjeringen forsøkte mandag å dempe kritikken ved å foreta enkelte justeringer i forslaget.

Ifølge den ene justeringen skal flere politikere og jurister få plass i panelet som skal utpeke høyesterettsdommere, noe som angivelig skal sikre mindre politisk styring av prosessen.

– Det vil ikke gi koalisjonen eller opposisjonen mulighet til å ta styring over høyesterett, men det vil sikre større mangfold i valget av høyesterettsdommere, heter det i en uttalelse fra Netanyahus høyreparti Likud.

Opposisjonsleder Yair Lapid avviser helt at det nye forslaget utgjør et kompromiss og kaller det en løgn.