Sveitsiske myndigheter bekrefter at storbanken UBS kjøper opp Credit Suisse

Sveits' president Alain Berset (i midten), finansminister Karin Keller-Sutter (til venstre) og sentralbanksjef Thomas J. Jordan samlet til en hasteinnkalt pressekonferanse søndag.
Sveits' president Alain Berset (i midten), finansminister Karin Keller-Sutter (til venstre) og sentralbanksjef Thomas J. Jordan samlet til en hasteinnkalt pressekonferanse søndag. Foto: Peter Klaunzer / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag kveld kom endelig bekreftelsen: Sveits' største bank UBS kjøper Credit Suisse. Kjøpet sikres takket være solid støtte fra myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Sveits, det såkalte forbundsrådet, ønsket overtakelsen mer enn velkommen. De understreker også at betydelige midler stilles til rådighet for å stabilisere markedet. Nærmere bestemt garanterer de for 9 milliarder sveitsiske franc (rundt 105 milliarder norske kroner).

Den sveitsiske presidenten Alain Berset beskriver oppkjøpet som svært viktig for stabiliteten til den internasjonale finanssektoren.

– En ukontrollert kollaps av Credit Suisse ville ført til uoverskuelige konsekvenser for landet og det internasjonale finanssystemet, sa presidenten på den hasteinnkalte pressekonferansen.

Det sveitsiske finanstilsynet Finma understreker at det var helt nødvendig for myndighetene å ta grep.

Mange møter

Dersom Credit Suisse hadde gått konkurs, ville det fått store konsekvenser, sier den sveitsiske finansministeren Karin Keller-Sutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har vært i kontakt med mine kolleger i Storbritannia og USA. De var svært takknemlige for denne løsningen, for de hadde virkelig fryktet at Credit Suisse skulle gå konkurs, sier Keller-Sutter.

Det kunne ha smittet over på både UBS og andre banker, også internasjonalt, mener hun.

– Jeg har selv en konto i banken, og det vi nettopp har gjort, sikrer nettopp kunder som har penger i banken, sier hun – og avslører at hun også er kunde hos UBS.

Møter i dagevis

De to bankene og sveitsiske myndigheter, inkludert den sveitsiske sentralbanken, har hatt en rekke møter de siste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble de første avgjørelsene tatt, og fredag var det klart at det ikke lenger var tilstrekkelig tillit igjen i markedet, og at et oppkjøp derfor var tvingende nødvendig.

Credit Suisse er Sveits' nest største bank som nå altså kjøpes av den største banken i landet – og den største konkurrenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sveitsisk stabilitet

Den sveitsiske nasjonalbanken (SNB) bekreftet også oppkjøpet i en pressemelding søndag kveld.

– Overtakelsen ble muliggjort med støtte fra den sveitsiske føderale regjeringen, den sveitsiske finanstilsynsmyndigheten Finma og den sveitsiske nasjonalbanken, skriver SNB.

– Det ble funnet en løsning som sikrer finansiell stabilitet og beskytter den sveitsiske økonomien i denne eksepsjonelle situasjonen, heter det videre.

Tredoblet kjøpesum

Det ble først meldt at storbanken bød 1 milliard dollar for UBS, men deretter høynet dette til 2 milliarder dollar. Til slutt viste det seg at beløpet var høynet ytterligere før avtalen var i boks. Sluttsummen ble på 3 milliarder sveitserfranc.

Beløpet tilsvarer omkring 34 milliarder kroner og betales i form av aksjer.

Credit Suisses aksje har stupt på børsen den siste tiden. Prisraset skyldes flere år preget av skandaler, oppsagte ledere og juridiske problemer. Banken suspenderte nylig publiseringen av årsrapporten for 2022 og bekreftet denne uken at det var «vesentlige svakheter» i dens økonomiske rapportering de siste to årene.

Credit Suisse fikk en statlig kredittgaranti på 54 milliarder dollar fra den sveitsiske nasjonalbanken onsdag. Det var imidlertid ikke nok til å stoppe aksjekursen fra å falle og panikkslagne kunder fra å ta ut pengene sine.