Australia har ikke lovet USA Taiwan-støtte gjennom ubåtavtale

Australia sier de gjennom Aukus-samarbeidet ikke har gitt lovnader til USA om å bistå i en eventuell konflikt om Taiwan. Australias statsminister Anthony Albanese (t.v.), USAs president Joe Biden (i midten) og Storbritannias statsminister Rishi Sunak la fram landenes planer denne uka. De ble møtt med skarp kritikk fra Kina. Foto: Stefan Rousseau / Pool via AP / NTB
Australia sier de gjennom Aukus-samarbeidet ikke har gitt lovnader til USA om å bistå i en eventuell konflikt om Taiwan. Australias statsminister Anthony Albanese (t.v.), USAs president Joe Biden (i midten) og Storbritannias statsminister Rishi Sunak la fram landenes planer denne uka. De ble møtt med skarp kritikk fra Kina. Foto: Stefan Rousseau / Pool via AP / NTB Foto: NTB

Australia har ikke lovet å støtte USA i en konflikt med Kina om Taiwan i bytte mot amerikanske atomubåter, sier Australias forsvarsminister Richard Marles.

Australia, USA og Storbritannia la denne uka fram planer for Aukus-samarbeidet i de neste tiårene. Som del av samarbeidet, vil Australia kjøpe amerikanskproduserte atomubåter, før australierne selv skal produsere en ny klasse ubåter.

Den australske regjeringen mener prosjektet er nødvendig for å kontre kinesisk opptrapping i regionen, som den har beskrevet som den største siden andre verdenskrig. Kina har rettet skarp kritikk mot planene.

På spørsmål om Australia i bytte mot tilgang til atomubåtene har gitt USA lovnader om å hjelpe til i en konflikt om Taiwan, svarer Marles følgende:

– Selvfølgelig ikke. Og det ble heller ikke spurt om noen.

Kina anser Taiwan, som er selvstyrt og demokratisk, som del av sitt territorium, noe Taiwan bestrider. Marles fikk oppfølgingsspørsmål om det finnes noe quid pro quo i ubåtavtalen, og svarte «absolutt ikke».