Brakvalg for bondeparti i Nederland

Valgplakater for Bondeborgerbevegelsen på en gård i Okkenbroek øst i Nederland. Partiet, som fikk innvalgt én representant i underhusvalget i 2021, ble onsdag det største partiet i overhuset. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
Valgplakater for Bondeborgerbevegelsen på en gård i Okkenbroek øst i Nederland. Partiet, som fikk innvalgt én representant i underhusvalget i 2021, ble onsdag det største partiet i overhuset. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bondeprotestpartiet BBB ble den store vinneren i det nederlandske provinsvalget onsdag. Partiet, som fikk 1 prosent av stemmene i 2021, ble det største partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge de første valgdagsmålingene ligger BoerBurgerBeweging (BBB), på norsk Bondeborgerbevegelsen, an til å få 15 av de 75 setene i forsamlingen, som har makt til å blokkere lover som blir vedtatt i underhuset.

Partiet fikk kun valgt inn én representant i underhuset i valget 2021.

Det overraskende valgresultatet kommer etter en stor bølge med bondeprotester mot Rutte-regjeringens klimapolitikk.

Nederlands bønder har vært ekstremt misfornøyde med regjeringens forslag om strenge tiltak for å begrense antallet husdyr og dermed få ned nitrogenforurensingen.

– Ingen kan ignorere oss mer. Velgerne har talt veldig tydelig mot regjeringens politikk, sa BBB-leder Caroline van der Plas til kringkasteren Radio 1 onsdag.

Statsminister Mark Ruttes høyreliberale VVD har gått fra å ha tolv seter til ti. Ruttes regjering har ikke hatt flertall i overhuset siden den forrige provinsvalget i 2019, og er tvunget til å forhandle fram avtaler med stort sett venstreorienterte opposisjonspartier.

De to mest samarbeidsvillige, sosialdemokratiske PvdA og grønne GL, ligger an til å holde på sine seter. Det kan i så fall være nok støtte til Ruttes regjering.