Uroen sprer seg etter bankkollaps i USA

Et FDIC-skilt på et vindu i en Silicon Valley Bank-filial i USA vitner om at bare amerikanske kunder med maksimalt 250.000 dollar i banken kan stole på å få pengene tilbake fra garantifondet. Foto: Peter Morgan / AP / NTB
Et FDIC-skilt på et vindu i en Silicon Valley Bank-filial i USA vitner om at bare amerikanske kunder med maksimalt 250.000 dollar i banken kan stole på å få pengene tilbake fra garantifondet. Foto: Peter Morgan / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skaper uro i flere land enn USA at Silicon Valley Bank har kollapset. Banken forvalter midler og har datterselskaper i land som Storbritannia og Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske banken i California ble fredag satt under konkursbeskyttelse. Det er ventet at Silicon Valley Bank (SVB) gjenåpner mandag morgen under nytt navn og under kontroll av bankgarantifondet Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Mye er fremdeles uavklart. FDIC har tatt kontroll på nesten 175 milliarder dollar i kundeinnskudd, tilsvarende 1.867 milliarder kroner, ifølge E24. Myndighetenes innskuddsgaranti gjelder imidlertid kun for beløp opptil 250.000 dollar. Flertallet av SVBs kunder har betydelig mer kapital enn det knyttet til banken.

Et av dem er dataspillgiganten Roblox. Ifølge Forbes har forvaltet SVB om lag 150 millioner dollar for Roblox. Det utgjør 5 prosent av selskapets rundt 3 milliarder i midler

Ringvirkninger

USAs finansminister Janet Yellen sier regjeringen ønsker å unngå smitteeffekt til andre banker, men noen redningspakke er ikke aktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikkerheten rundt hva som kan skje, har skapt panikk ikke bare blant teknologiselskaper i California, men også blant aktører utenfor USAs grenser. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg vil USAs sentralbank, Federal Reserve, sammen med FDIC nå vurdere å opprette en form for «nødfond» som kan bistå de sårbare bedriftskundene og dempe ytterligere panikk i markedet.

Som USAs 16. største bank har SVN virksomhet ikke bare i USA, men også i Storbritannia, India, Kina, Israel, Canada, Tyskland, Danmark og Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Bekymrede kunder utenfor Silicon Valley Banks kontorer i Santa Clara i California. Foto: Jeff Chiu / AP
Bekymrede kunder utenfor Silicon Valley Banks kontorer i Santa Clara i California. Foto: Jeff Chiu / AP

Britene advarer

Storbritannias finansminister Jeremy Hunt opplyser søndag at han jobber sammen med statsminister Rishi Sunak for å unngå eller iallfall begrense skadene. Det britiske datterselskapet, Silicon Valley Bank UK, er også satt under konkursbeskyttelse.

I et intervju med Sky News advarer Hunt og sier at den britiske teknologisektoren er i «alvorlig fare» etter bankkollapsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SVB samarbeider med flere av landets ledende teknologiselskaper, ifølge Hunt.

– De fleste har nok ikke engang hørt om Silicon Valley Bank, men den forvalter pengene til flere av våre mest lovende selskaper, sier Hunt.

Han understreker samtidig at sjefen for landets sentralbank hadde gjort det «veldig klart» at det ikke var noen risiko for landets banksystem som helhet.

Statsministere Sunak sa søndag at han kan forså at bankens kunder er engstelige og bekymret. Han lovet at regjeringen jobber for å finne en løsning som sikrer selskapenes behov.

180 britiske selskaper i teknologisektoren har i et brevet adressert Hunt, bedt den britiske regjeringen til å gripe inn ettersom «et tap av kapital kan sette sektoren tilbake 20 år».

Sky News melder også at flere store britiske banker som Barclays og Lloyds har blitt kontaktet av SVB med tilbud om å kjøpe det britiske datterselskap. Det skal være et tilbud som kun står i 24 timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordiske marked

SVB har spesialisert seg på såkalt risikokapital. Banken har bidratt til å finansiere oppstartsselskaper i tek-sektoren, som har blitt mindre attraktive etter hvert som rentene har steget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De siste tre årene har vi lånt ut fem milliarder kroner på det nordiske markedet, sier Maria Ljungberg, som skulle lede SVBs virksomhet i Sverige, til nettstedet Breakit.

Bakgrunnen for kollapsen var kunngjøringen onsdag om at banken trengte ny kapital, hele 2,25 milliarder dollar. SVB har investert mye av kapitalen i amerikanske statsobligasjoner. Disse har falt i verdi i takt med renteoppgangen. Banken måtte dermed selge obligasjonene med tap, og måtte hente inn nytt kapital for å dekke balansen.

En rekke investorer reagerte på nyheten med å trekke midlene sine ut av banken i panikk. Torsdag raste kursen med 60 prosent på børsen, før FDIC stanset handel med aksjen og valgte å fryse bankens eiendeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nyhetsbyrået AFP er investorer bekymret for at også andre banker kan få problemer som følge av de stigende rentene.

SEB-analytiker Thomas Eitzen uttalte lørdag til E24 at nordmenn ikke trenger å være bekymret for sparepengene sine i kjølvannet av kollapsen.

– Det er ingen grunn til å være bekymret for sparepengene sine i Norge. Det er ikke på det nivået vi snakker om, sier han.

Møte i India og Israel

I India sier finanseksperter bankkollapsen vil generelt kan tilføre sektoren mye usikkerhet.

Minister for teknologi og IT, Rajeev Chandrasekhar, skriver søndag på Twitter at stengingen av SVB definitivt påvirker selskaper i oppstartsfasen, og at slike selskaper er en viktig del av Indias økonomi.

– Jeg vil ha møte med indiske oppstartsselskaper denne uka for å forstå hvordan dette påvirker dem og hvordan Narendra Modis regjering kan bistå i denne krisen, skriver Chandrasekhar.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa søndag at landets regjering vil vurdere hvilken effekt kollapsen vil ha på israelske selskaper. Basert på dette skal de avgjøre om de skal hjelpe dem eller ikke. Flere hundre tek-selskaper i landet kan være berørt av bankkrisen.