Over 1.300 mennesker reddet utenfor kysten av Italia – tusenvis mintes 76 døde

Politiet undersøker en fiskebåt med rundt 500 migranter og flyktninger i havnebyen Crotone i Calabria lørdag. Samme dag ble likene av to små jenter og en mann funnet etter forliset i nærheten av Crotone for over to uker siden. Foto: Valeria Ferraro / AP / NTB
Politiet undersøker en fiskebåt med rundt 500 migranter og flyktninger i havnebyen Crotone i Calabria lørdag. Samme dag ble likene av to små jenter og en mann funnet etter forliset i nærheten av Crotone for over to uker siden. Foto: Valeria Ferraro / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 1.300 mennesker er brakt i sikkerhet etter at de ble reddet fra overfylte båter i Middelhavet i helgen, ifølge Italias kystvakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag kveld ble det iverksatt flere redningsaksjoner etter meldinger om at tre båter lå og drev ved kysten av Italia. En av dem ble observert sør for byen Crotone sør i Italia, mens de to andre ble sett lenger sør, utenfor Roccella Ionica.

De over 1.300 menneskene ble brakt i land lørdag i ulike redningsaksjoner, ifølge kystvakten. Samme dag ble likene av to jenter og en mann funnet fra forliset i nærheten av Crotone 26. februar, ifølge italienske medier. De to barna var begge under ti år og satt i trebåten som ble slått i stykker mot et rev rett utenfor den italienske kysten av Calabria.

Dermed er i alt 76 mennesker funnet døde, de fleste var afghanere. Rundt 30 av dem var mindreårige. Båten hadde om lag 150 mennesker om bord og kom fra Tyrkia.

Trekors på stranden

Lørdag demonstrerte rundt 5.000 mennesker i Steccato di Cutro ved ulykkesstedet. De bar et trekors laget av vrakrester fra den forliste båten ned til stranden der mange av ofrene ble skylt i land for to uker siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene krever at myndighetene øker innsats for å redde migranter og flyktninger til havs. De avsluttet demonstrasjonen med ett minutts stillhet for ofrene. Flere er fortsatt savnet, mens rundt 80 mennesker overlevde forliset.

Italienske myndigheter har fått kritikk for ikke å ha grepet inn raskt nok da båten ble oppdaget. To redningsbåter skal ha avbrutt redningsaksjonen som følge av dårlig vær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På defensiven

Det har siden blitt innledet en etterforskning, men den høyreorienterte italienske regjeringen har havnet på defensiven i spørsmålet om hva som kan gjøres for å hindre at migranter og flyktninger tar seg til Italia fra både Nord-Afrika og Tyrkia.

En av de tre båtene som italiensk kystvakt startet redning av fredag kveld, befant seg sør for byen Crotone i Calabria. Videoer fra kystvakten viser en fiskebåt som vipper fra side til side i høy sjø, og som blir trukket av en slepebåt. Flere titall mennesker står på dekk. De i alt 487 personene om bord ble alle brakt trygt til Crotone samme natt, opplyser kystvakten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig la et skip fra kystvakten til ved havnen i Reggio Calabria med 584 mennesker om bord. De skal ha blitt reddet fra flere ulike båter.

379 mennesker på en tredje båt er tatt om bord i et marinefartøy og var lørdag på vei til havnebyen Augusta på Sicilia.

Fløyet fra Lampedusa

Statsminister Giorgia Meloni holdt tidligere i uka regjeringsmøte i Crotone, like ved ulykkesstedet, og varslet strengere straffer for menneskesmuglere, men uten å kunngjøre tiltak som kan redde flere liv på havet.

Ifølge FN tok 105.000 flyktninger og migranter seg sjøveien til Italia i fjor. Italias innenriksdepartement oppgir at over 17.500 mennesker har kommet så langt i år. Det er nesten tre ganger så mange som i samme periode i fjor.

Italias forsvarsdepartement meldte lørdag at asylsøkere nå blir fløyet bort fra øya Lampedusa i Middelhavet ettersom mottakssentrene er overfylte.