Russland vil utvide sensurlov til å også gjelde Wagner-kritikk

Russiske soldater trener i et russisk-kontrollert område i Donetsk. Loven som ble innført i Russland i fjor og gjør det straffbart å kritisere landets militære, skal nå også omfatte frivillige organisasjoner og andre som bidrar i landets krigføring i Ukraina.
Russiske soldater trener i et russisk-kontrollert område i Donetsk. Loven som ble innført i Russland i fjor og gjør det straffbart å kritisere landets militære, skal nå også omfatte frivillige organisasjoner og andre som bidrar i landets krigføring i Ukraina. Foto: Alexei Alexandrov / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dumaen vil styrke sensurlovene som Russland vedtok etter invasjonen av Ukraina. Nå skal også kritikk av frivillige grupper som Wagner-gruppen, bli ulovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for Wagner-gruppen Jevgenij Prigozjin klaget i januar på at gruppas soldater blir kritisert av bloggere og i kanaler i sosiale medier, og at disse ikke kan bli straffet under de nåværende lovene.

Gruppa har i månedsvis forsøkt å innta industribyen Bakhmut øst i Ukraina.

Lover alvorlig straff

Vjatsjeslav Volodin – som leder Dumaen, underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen – sa onsdag at enhver bevisst og offentlig deling av feilinformasjon om styrkene vil bli straffbart etter endringer i den nåværende loven.

Loven som ble vedtatt i mars i fjor, sier at det er straffbart å spre «falske nyheter» om det russiske militæret og har strafferamme på 15 år.

Volodin skriver på Telegram at det framover også vil bli ulovlig med offentlige ytringer som diskrediterer «frivillige grupper, organisasjoner og personer som er med i utførelsen av oppgaver gitt til militæret».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette initiativet vil beskytte alle som i dag risikerer livet sitt for å trygge sikkerheten til landet og våre innbyggere. Straffene for lovbrytere vil bli alvorlige, skriver han.

Flere tusen straffeforfulgt

Mer enn 5.800 russere er blitt straffeforfulgt for å ha delt det Kreml anser som feilinformasjon om de russiske styrkene, ifølge menneskerettsgruppa OVD-Info.

Myndighetene har også brukt lovene til å gi flere framtredende opposisjonelle langvarige fengselsstraffer.