Von der Leyen til London for brexitsamtaler om Nord-Irland

Ursula von der Leyen reiser til London mandag med mål om å komme videre i forhandlingene om den såkalte Nord-Irland-protokollen. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
Ursula von der Leyen reiser til London mandag med mål om å komme videre i forhandlingene om den såkalte Nord-Irland-protokollen. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen drar mandag til London for å møte Rishi Sunak for å komme til en enighet om en tollavtale om Nord-Irland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Reuters har de mål om å ferdigstille den såkalte Nord-Irland-protokollen. I en felles uttalelse fra Storbritannia og EU heter det at von der Leyen og Sunak vil komme sammen for å jobbe mot «felles og praktiske løsninger for rekken av komplekse utfordringer rundt protokollen».

Storbritannia og EU har forhandlet i månedsvis om protokollen, som i sin tid ble forhandlet fram da Storbritannia forlot EU.

Von der Leyen og Sunak skal møtes ved lunsjtider mandag, hvoretter Sunak vil kalle inn til et møte i regjeringen. Ifølge kontoret hans vil det kalles inn til en pressekonferanse dersom en avtale kommer på plass – og deretter skal Sunak tale til parlamentet.

Krever avstemming

– Statsministeren ønsker å sikre at avtalen løser de praktiske problemene på bakken, sikrer fri handelsflyt i hele Storbritannia, ivaretar Nord-Irlands plass i unionen og gir suvereniteten tilbake til folket i Nord-Irland, heter det i en uttalelse fra Sunaks kontor søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ikke sikkert at en enighet mellom Von der Leyen og Sunak vil få en slutt på Nord-Irland-floken. Brexit-tilhengere i det konservative partiet, som Sunak leder, har advart statsministeren mot å lande en avtale uten en avstemming i parlamentet.

I tillegg må også det probritiske unionistpartiet DUP i Nord-Irland si seg fornøyd for å løse den fastlåste politiske situasjonen der. Nord-Irland har vært uten en fungerende regjering siden februar 2022, da DUP nekter å ta plass i provinsforsamlingen før Nord-Irland-protokollen er forkastet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hard grense

Den omstridte protokollen innebærer blant annet at varer som sendes fra de andre landene i Storbritannia til Nord-Irland, må kontrolleres for å hindre at de tar bakveien over irskegrensen og inn i EUs indre marked. Dermed er det i praksis en grensekontroll på varer som flyttes mellom to britiske områder.

De fleste andre steder i EU trekkes det en såkalt hard grense mellom medlemslandene og landene som ikke er medlem. Men de færreste er for en slik hard grense mellom Irland og Nord-Irland, mye på grunn av den blodige historien på den irske øya. I 1998 bestemte en fredsavtale at det ikke skulle være en slik grense der.