Ukraina boikotter OSSE-møtet i Wien

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et møte i OSSEs parlamentarikerforsamling startet torsdag som planlagt i Wien med en russisk delegasjon til stede. Ukraina boikotter møtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanligvis er det lite oppmerksomhet rundt forsamlingens møter, der parlamentarikere fra alle medlemslandene deltar.

Møtet holdes i Wien, der Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid (OSSE) har sitt hovedkvarter. Østerrike har som vertsnasjon ikke villet utestenge den russiske delegasjonen, selv om en rekke av de 57 medlemslandene har krevd at de nektes visum.

Da det to dager lange møtet ble innledet torsdag, haglet det skjellsord mot de ni russiske parlamentarikere som deltar på møtet. Seks av dem er ilagt vestlige sanksjoner, ifølge Østerrikes utenriksdepartement.

– Oppmuntrer til forbrytelser

– I dag er det visse parlamentarikere som bistår og oppmuntrer til aggresjonsforbrytelser, sa den svenske parlamentarikeren Margareta Cederfelt (Moderaterna) da hun som forsamlingens president holdt åpningstalen.

Hun anklaget sine russiske kolleger for å undergrave både menneskerettigheter, mediene og valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere titall land har krevd at den russiske delegasjonen utestenges som følge av krigen i Ukraina. Østerrike mener imidlertid at landet har en juridisk forpliktelse til å la russerne delta, siden de er medlemmer av OSSE, og organisasjonen har sitt sete i Wien.

Lobbyvirksomhet

Ukrainske parlamentarikere nekter å være med på møtet så lenge russerne får delta. De har likevel reist til Wien for å holde bilaterale samtaler med parlamentarikere fra andre land i et forsøk på å få russerne suspendert.

Under møtet leste en parlamentariker fra Slovakia en tale på vegne av den ukrainske delegasjonen. Her ble de russiske delegatene omtalt som krigsforbrytere.

– Deres tilstedeværelse er en hån mot ofrene for deres forbrytelser, het det i talen.

Også Litauen holdt seg borte fra møtet i solidaritet med Ukraina.

OSSE har i oppgave å forebygge konflikter og styrke demokratiet. Det er den eneste regionale organisasjonen der Nato-landene møtes jevnlig med Russland.