Omfattende dataangrep mot flere nettsteder og IT-tjenester i Sverige

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hackergruppen Anonyomous Sudan hevder å ha gjennomført et stort cyberangrep mot flere svenske nettsteder. Beredskapsmyndigheten i Sverige sier angrepet har rammet bredt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisen Expressen har det blant annet vært problemer med Bank-id, e-legitimasjon, Klarna, Skatteverket og Vattenfall.

– Hackerangrepet rammer svensk infrastruktur bredt. Våre eksperter jobber med å håndtere hendelsen, og vi hjelper de som er mest berørt, sier pressekontakt Emelie Ruud i det svenske direktoratet for samfunnsvern og beredskap (MSB) til Aftonbladet søndag ettermiddag.

MSB har imidlertid ikke sett at angrepene har hatt noen alvorlig konsekvenser. Ruud kan ikke si noe om hvem som står bak angrepene eller hvem som er rammet, men forteller at det er flere angrep.

Vil angripe 40 selskaper og organisasjoner

Ifølge Expressen har Anonyomous Sudan angrepet flere mål i Sverige tidligere, blant annet SAS og SVT tidligere denne uken.

Aftonbladet skriver at gruppen nylig advarte om at de vil utføre et angrep mot flere samfunnsviktige virksomheter og myndigheter søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Telegram skriver gruppen at de vil gjennomføre angrep mot rundt 40 selskaper og organisasjoner, og at de vil fortsette til tirsdag.

Ekspert på cybersikkerhet, Marcus Murray, tror imidlertid at gruppen ikke har handlet alene. Han mener at den prorussiske hackergruppen Killnet også er involvert.

– Killnet er en av aktørene, men det er ikke dem alene. De har selv sagt de er involvert, sier Murray til nyhetsbyrået TT.

Anonymous Sudan har tidligere uttrykt sin støtte til russiske hackergrupper på sin Telegram-kanal, men benekter at de selv er russiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fungere som den skal

Likevel kan det tyde på at angrepet ikke er så utbredt som gruppen hevder, da flere av nettsidene de hevder å ha angrepet fungerer som normalt, skriver TT.

– Angrepet er mot våre hjemmesider, ikke mot Bank-id-tjenesten. Den fungerer akkurat som den skal, og nettsiden vår er ikke nede, sier Charlotte Pataky, pressekontakt i Bank-id.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere svenske sykehus, medier og universiteter har vært utsatt for dataangrep den siste tiden. Ifølge Aftonbladet kommer cyberangrepene som en reaksjon på de nylige koranbrenningene i Sverige, og Russland pekes ut som ansvarlig for angrepet.

Ingen foreløpig trussel mot Norge

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) opplyser til NTB at de følger situasjonen tett og er i dialog med svenske myndigheter.

– Denne typen angrep handler gjerne om å få oppmerksomhet og synlighet snarere enn å påføre skade, sier avdelingsdirektør Erik Haugland, som også er leder av Nasjonalt cybersikkerhetssenter.

Det er ingen indikasjoner på at norske virksomheter står på mållisten i det pågående angrepet, ifølge NSM.