USA fordømmer Nord-Koreas siste rakettoppskyting

En TV-skjerm viser et arkivbilde av en nordkoreansk rakettoppskyting under en nyhetssending på jernbanestasjonen i Seoul lørdag. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB
En TV-skjerm viser et arkivbilde av en nordkoreansk rakettoppskyting under en nyhetssending på jernbanestasjonen i Seoul lørdag. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea skjøt lørdag opp en interkontinental ballistisk rakett som landet i Japans økonomiske sone til havs, ifølge Japan og Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raketten fløy rundt 900 kilometer og nådde en maksimumshøyde på 5.700 kilometer i løpet av den drøye timen den var i lufta, ifølge det sørkoreanske og det japanske forsvaret.

Raketten ble avfyrt i høy vinkel, tilsynelatende for å unngå å nå nabolandenes territorier.

Oppskytingen ligner dermed på prøveskytingen av den nordkoreanske raketten Hwasong-17 i november. Den gang sa eksperter at Pyongyang hadde vist at raketten med en annen bane kan være i stand til å nå det amerikanske fastlandet.

USA fordømmer sterkt oppskytingen, som er den første fra Nord-Korea på sju uker.

– Denne oppskytingen øker unødvendig spenningen og fører til en risiko for at sikkerhetssituasjonen i regionen destabiliseres, sier Det hvite hus.

Hendelsen skjer i forkant av en felles øvelse USA og Sør-Korea skal ha i Washington neste uke. Der skal de diskutere hvordan de skal reagere dersom Nord-Korea bruker atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea truet fredag med motreaksjoner på sørkoreanske militærøvelser. Tidligere i uka kalte Sør-Korea igjen Nord-Korea for «vår fiende» i forsvarsrapporten som landets regjering offentliggjør annethvert år.

Spenningen på Koreahalvøya økte betydelig i 2022, med nesten månedlige rakettoppskytninger fra Nord-Korea. Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol har siden han tiltrådte som president i mai i fjor, lovet en strengere linje mot nordkoreanerne.