Moldova har fått ny regjering

Dorin Recean ble torsdag innsatt som ny statsminister i Moldova. Her kneler han ved landets flagg under seremonien. Foto: AP / NTB
Dorin Recean ble torsdag innsatt som ny statsminister i Moldova. Her kneler han ved landets flagg under seremonien. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moldovas nye regjering, som ledes av den provestlige økonomen Dorin Recean, ble torsdag tatt i ed etter å ha blitt godkjent av nasjonalforsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

48 år gamle Recean har i flere år vært sikkerhetsrådgiver for president Maia Sandu, som også ga ham oppdraget å danne regjering da statsminister Natalia Gavrilita overraskende trakk seg i forrige uke.

Regjeringspartiet har 63 av de 101 plassene i nasjonalforsamlingen, og godkjenningen av den nye regjeringen ble derfor regnet som en formalitet. Den nye regjeringen består stort sett av de samme statsrådene som den forrige.

Kommunistene og Sosialistene har 31 representanter, som boikottet torsdagens avstemning. Det samme gjorde seks representanter fra Shor-partiet.

Sandu anklaget tidligere i uka Russland for å ville styrte Moldovas EU-vennlige regjering ved hjelp av sabotører og provokatører forkledd som demonstranter. Dette ble avvist i Moskva.

– Slike påstander er totalt ubegrunnede og uten rot i virkeligheten, het det i en kunngjøring fra russisk UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moldova har 2,6 millioner innbyggere og ligger mellom Romania og Ukraina. Landet fikk status som søkerland til EU i fjor sommer.

Det siste året har det vært en rekke demonstrasjoner mot regjeringen, arrangert av oligarken Ilan Shor. Han ble i oktober satt på USAs sanksjonsliste på grunn av sine tette bånd til ledelsen i Kreml.