Moldovas president anklager Russland for kupplaner

President Maia Sandu anklager Russland for å ha planlagt et kupp for å styrte den Europa-orienterte regjeringen i Moldova.
President Maia Sandu anklager Russland for å ha planlagt et kupp for å styrte den Europa-orienterte regjeringen i Moldova. Foto: Aurel Obreja / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Maia Sandu i Moldova anklager Russland for å planlegge å styrte landets Europa-vennlige styre med hjelp av sabotører forkledd som demonstranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den påståtte planen ville omfattet sabotører med militær bakgrunn, kledd i sivil, som skulle utføre voldelige handlinger, angripe statsinstitusjoner og ta gisler, sa Sandu til journalister mandag.

– Iscenesatt som protester utført av den såkalte opposisjonen, ville amatørene forsøke å styrte den konstitusjonelle orden og erstatte det legitime styret i Chisinau med et illegitimt, la hun til. Hun åpnet ikke for spørsmål etter uttalelsen.

Sandus påstand kommer etter at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortalte EU-toppmøtet at ukrainske myndigheter har avdekket en plan russisk etterretning hadde for å ødelegge Moldova.

Moldova med sine 2,6 millioner innbyggere ligger mellom Romania og Ukraina. Landet fikk status som søkerland til EU i fjor sommer. Det siste året har det vært en rekke demonstrasjoner mot regjeringen, arrangerte av oligarken Ilan Shor. Han ble i oktober satt på USAs sanksjonsliste på grunn av forbindelser til Russlands regjering.

I tillegg skal russerne ha planlagt å bruke utlendinger fra Russland, Belarus, Serbia og Montenegro, sier Sandu.

– Men Kremls forsøk på å bringe vold til landet vårt vil ikke lykkes, sier hun.