Volodymyr Zelenskyj: – Det minner meg om slutten for Hitler

En person holder et banner med de sammenføyde ansiktene til et portrett av Vladimir Putin og nazidiktatoren Adolf Hitler under en antikrigsprotest, etter at Russlands president Vladimir Putin godkjente en massiv militæroperasjon mot Ukraina, i Barcelona, Spania, 24. februar 2022. REUTERS/Nacho Doce
En person holder et banner med de sammenføyde ansiktene til et portrett av Vladimir Putin og nazidiktatoren Adolf Hitler under en antikrigsprotest, etter at Russlands president Vladimir Putin godkjente en massiv militæroperasjon mot Ukraina, i Barcelona, Spania, 24. februar 2022. REUTERS/Nacho Doce Foto: Nacho Doce / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter snart ett års krig er Ukrainas president sikker i sin sak: Ukrainere kommer aldri til å tilgi Russlands president Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forklaringen er enkel: Krigens grusomme og endeløse redsler.

Ukrainas president mener Putin er ansvarlig for det omfattende blodbadet og en terrorbombing uten sidestykke siden 2. verdenskrig, som kvalifiserer til krigsforbrytelser.

– Ukrainere vil aldri tilgi Putin. De fleste land i verden har lenge avskrevet det nåværende russiske lederskapet. Du må bare forstå, det er et stort gap mellom oss fra politisk og historisk perspektiv. Dette er et spørsmål om verdensbilde, sier Zelenskyj i et intervju med tyske Der Spiegel.

– Forakt for alt levende

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sett mange av krigens grusomheter på nært hold og besøkt flere av frontavsnittene. Foto: AP
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sett mange av krigens grusomheter på nært hold og besøkt flere av frontavsnittene. Foto: AP

Zelenskyj mener den russiske diktatoren oppfører seg som lederen av Nazi-Tyskland, Adolf Hitler, under andre verdenskrig.

– Det minner meg om slutten på Hitler. Da han tapte verdenskrigen, fortsatte han å bombe London. Resultatet av Putins verdensbilde er ødelagte territorier, ignorering av folkeretten, menneskerettigheter, forakt for alt levende. Det spiller ingen rolle hvor mange flere mennesker han sender i døden, tordner Zelenskyj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke på talefot

Før jul ble Zelenskyj kåret til Årets person i 2022 av nyhetsmagasinet Times. Zelenskyj ble også utropt som Europas mest innflytelsesrike av politikknettstedet Politico.

De to presidentene er ikke på talefot, og det er har vist seg umulig å få til et toppmøte med tanke på en fredsløsning. Zelenskyj har også uttalt at han er i tvil om Putin fortsatt er i live.

Video: Scholz med dyster advarsel: – Da kan vi vinke farvel til et fredelig Europa