Ekspert: – Jeg tror Putin er ganske desperat

Mye tyder på at Russlands president Vladimir Putin vil beordre en ny mobiliseringsbølge.
Mye tyder på at Russlands president Vladimir Putin vil beordre en ny mobiliseringsbølge.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny mobilisering vil gjøre krigen enda mer upopulær i Russland, ifølge seniorforsker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke eksperter spår at Russlands president Vladimir Putin vil beordre en ny mobilisering med soldater til Ukraina . Også vestlig etterretning venter at en ny storstilt mobilisering er på trappene.

Det er liten tvil om at krigen ikke har gått slik den russiske presidenten hadde forestilt seg.

– Jeg tror Putin er ganske desperat, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Kristian Åtland, til Dagbladet.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

– Kan konstruere et narrativ

Seniorforskeren mener en ny mobiliseringsbølge vil gjøre krigen enda mer upopulær i Russland.

– Han (Putin journ.anm) har ikke egentlig lov til å gjøre det, så lenge krigen bare betegnes som en spesialoperasjon. Imidlertid kan han konstruere et narrativ om at man forsvarer russisk territorium, sier Åtland til Dagbladet.

Tidligere denne uken uttalte Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov at Russland forbereder en ny storoffensiv som kan starte allerede 24. februar, på årsdagen for invasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Reznikov har Russland samlet rundt 500.000 soldater til offensiven, skriver BBC. Han tror at russerne kan «prøve noe» for å markere fjorårets invasjon. Angrepet vil i så fall også sammenfalle med Forsvarere av fedrelandets dag 23. februar, som feirer det russiske militæret.

Innrømmet ulovlig mobilisering

Russland kunngjorde i september en mobilisering på 300.000 soldater, men ifølge Reznikov kan langt flere være hentet inn for å kjempe i Ukraina.

Siden i fjor høst er flere tusen menn mobilisert ulovlig for å delta i krigen i Ukraina, innrømmet russiske myndigheter tirsdag. Over 9.000 er hentet tilbake.

– Over 9.000 borgere som var ulovlig mobilisert er hentet hjem, inkludert personer som av helsemessige årsaker ikke skulle vært mobilisert under noen omstendighet, opplyste regjeringsadvokat Igor Krasnov i et møte med Putin denne uken.