Ny forskning: Neandertalerne samarbeidet trolig i større grupper enn tidligere antatt

Et dataanimert hyperrealistisk ansikt av en neandertaler i Neandertaler museet i Krapina i Kroatia.
Et dataanimert hyperrealistisk ansikt av en neandertaler i Neandertaler museet i Krapina i Kroatia. Foto: Nikola Solic / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Funn av rester av elefanter i Tyskland tyder på at neandertalerne var kapable til å danne og samarbeide i mye større grupper enn tidligere antatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For 125.000 år siden samlet neandertalere seg ved en innsjø i det østlige Tyskland for å slakte enorme elefanter. Ved hjelp av skarpe gjenstander kunne utbyttet bli opptil fire tonn med kjøtt per slaktet elefant.

Ifølge en ny studie tyder elefantslaktingen på at neandertalerne kunne samarbeide i større grupper enn tidligere antatt. Grunnen er at elefantslakt krever organisering i en grad man tidligere antok neandertalerne ikke kunne organisere seg i.

Det skriver Science.

– Hva i helvete?

Funnene i studien baserer seg på elefantknokler oppdaget under graving av kullgruver i nærheten av den tyske landsbyen Neumark-Nord på 80-tallet. Arkeologer brukte over et tiår på å observere gruvearbeidet i jakten på rester fra fortiden.

I løpet av tiåret fant arkeologene både knokler fra dyr og førhistoriske redskaper.

Det mest oppsiktsvekkende funnet arkeologene gjorde var av knokler etter 70 hannelefanter. Restene var av den nå utryddede elefantarten palaeoloxodon antiquus, som var nesten dobbelt så stor som dagens elefanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elefantene var å finne i Europa som følge av en varm periode kjent som eem interglasial.

– Vi spurte oss selv, hva i helvete gjør 70 elefanter der? sier arkeologen og zoologen Lutz Kindler ved arkeologisenteret Monrepos om funnet, ifølge Science.

Kindler og kollegaen hans Sabine Gaudzinski-Windheuser brukte flere måneder på å undersøke de 3400 elefantknoklene som ble funnet i forbindelse med gruvearbeidet, og det viste seg at neste alle knoklene bar tegn på at slakt hadde funnet sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunne mettet 350 mennesker i en uke

Forskere har lenge visst at neandertalere var gode jegere, men merkene på elefantknoklene er det første beviset på at neandertalerne bedrev storstilt elefantjakt, skriver Science.

Merkene slaktingen hadde etterlatt på knoklene viser at neandertalerne ville bruke hele dyret.

– De gikk virkelig for hver eneste fett- og kjøttbit, sier arkeologen Wil Roebroeks ved universitetet i Leiden i Nederland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøttet fra én elefant hadde ifølge forskerne vært nok til å mette 350 mennesker i en uke, eller 100 mennesker i en måned.

Man har trodd at neandertalerne levde i små og mobile grupper på maks 20 individer, men elefantfunnene utfordrer denne antakelsen.

Forskningsrapporten som ble publisert tidligere denne uken viser at neandertalere må ha samarbeidet i større grupper for å kunne ha slaktet og spist elefantene.