Spanske tollere på smuglerjakt anklages for å ha krenket Gibraltars territorium

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tobakkssmuglere, steinkasting og varselskudd fra spanske tollere som anklages for suverenitetskrenkelse er ingrediensene i et grensedrama i Gibraltar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske eksklaven anklager Spania for en «grov krenkelse av britisk suverenitet» etter en hendelse på en strand. Spanske tollere begynte tilsynelatende å skyte da de ble angrepet av smuglere.

– Opplysningen om denne hendelsen avslører en grov suverenitetskrenkelse og det som kan ha vært den farligste og mest alvorlige hendelsen på mange år, sier Gibraltars førsteminister Fabian Picardo.

Torsdag var en liten båt med spanske tollere på jakt etter mistenkte tobakkssmuglere i farvannet rundt Gibraltar da de fikk motorstopp, opplyser en kilde i spanske skattemyndigheter til nyhetsbyrået AFP.

De krappe bølgene førte båten mot land. De to tollerne om bord ble omringet av folk som kastet stein mot dem. En fikk knekt nesen, og det andre fikk et brudd i ansiktet. De to skjøt ned i vannet i et forsøk på drive vekk steinkasterne, sier den spanske kilden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svært alvorlig

Videoer delt i sosiale medier viser tilsynelatende at det blir avfyrt flere skudd, men det er ikke klart hvem som skyter.

– Dersom det blir bekreftede at spanske tjenestemenn har avfyrt sine våpen i Gibraltar, vil det være et svært alvorlig lovbrudd, sier Gibraltar-regjeringen i en uttalelse.

De viser til at det er boliger i nærheten og kaller hendelsen «skjødesløs og farlig» og sier lokale og britiske myndigheter må vurdere nøye hvordan saken skal håndteres diplomatisk.

Spania kan be om å få fortsette en politijakt som krysser grensen, men det skal ikke ha skjedd denne gangen. Den spanske ministeren Maria Jesus Montero sier tollvesenet vil granske hendelsen.

Konfliktfylt historie

Sent i fjor sendte EU og Spania et forslag til Storbritannia for å sikre fri bevegelse over grensen etter at Gibraltar havnet utenfor unionen som følge av brexit. Rundt 15.000 mennesker pendler fra Spania for å jobbe i Gibraltar, som har rundt 34.000 innbyggere.

Den lille halvøya har vært britisk siden den ble avstått fra Spania i 1713, og det har vært flere konfrontasjoner siden. Den mest alvorlige var da Spanias diktator Francisco Franco stengte grensen i 1969. Den ble først åpnet helt igjen i 1985.