Moteskaperen Paco Rabanne er død

Paco Rabanne sammen med ukrainske Veronika Jeanvie, også moteskaper, i Kyiv i 2007. Fredag døde parfyme- og moteskaperen, 88 år gammel.
Paco Rabanne sammen med ukrainske Veronika Jeanvie, også moteskaper, i Kyiv i 2007. Fredag døde parfyme- og moteskaperen, 88 år gammel. Foto: Sergei Chuzavkov / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spanske parfymekongen og moteskaperen Paco Rabanne er død, 88 år gammel. En eksentrisk skikkelse i fransk moteverden er borte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rabanne døde i nærheten av Brest, helt vest i Frankrike, hvor han bodde, skriver Le Telegramme.

Mannen som egentlig het Francisco Rabaneda Cuervo, var født i Baskerland. Han rømte til Frankrike sammen med moren under den spanske borgerkrigen. Han ble utdannet arkitekt, men begynte som smykkedesigner for Givenchy, Dior og Balenciaga. Rabanne ble kjent som en opprørsk skikkelse i den franske moteverdenen på 1960-tallet.

I kleskolleksjonene var han kjent for å bruke ukonvensjonelle materialer som metall, papir og plast. Som hos flere andre på 1960- og -70-tallet var romfartsdesign en stor inspirasjonskilde.

Han gjorde seg også bemerket for mange eksentriske TV-opptredener. Han fortalte blant annet at han hadde levd flere ganger tidligere, at han sto bak drapet på Tutankhamon og hadde kjent Jesus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paco Rabanne var også en inspirasjon for svært mange.

– Ikke alle kan være stjerne. Du må skjønne hvordan du skal være smart. Det viktigste er å skille deg ut fra andre. Driv aldri med kopiering, sa Rabanne ifølge Le Telegramme til elever ved La Croix-Rouge videregående skole i Brest som han møtte i 2010.

Etter å ha begynt karrieren som smykke- og klesdesigner, begynte han å fokusere på parfyme. Parfymemerket som bærer hans navn, er blitt ett av de mest kjente i verden.

– Han har preget generasjoner med sin radikale visjon, og hans arv lever videre, skriver parfymeselskapet i en uttalelse der de også bekrefter dødsfallet.