Republikanerne kaster Ilhan Omar ut av kongresskomité

Det republikanske flertallet i Representantenes hus stemte torsdag for å fjerne somaliskfødte Ilhan Omar fra Husets utenrikskomité.
Det republikanske flertallet i Representantenes hus stemte torsdag for å fjerne somaliskfødte Ilhan Omar fra Husets utenrikskomité. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanerne i Representantenes hus har stemt for å fjerne demokraten Ilhan Omar fra utenrikskomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avstemningen skjedde etter en opphetet debatt torsdag, og de folkevalgte var i all hovedsak delt langs partipolitiske linjer. De som ville ha Omar ut, viste blant annet til uttalelser der hun har kritisert Israel. Selv om noen republikanere har uttrykt betenkeligheter, har Husets leder – republikaneren Kevin McCarthy – samlet støtte for å fjerne Omar.

– Min stemme vil bli høyere og sterkere, og mitt lederskap vil bli bejublet verden over, sa Omar etter avstemningen.

Fjerningen innebærer en ytterligere skjerping av frontene mellom de to partiene i Kongressen etter at Demokratene i forrige valgperiode fjernet representanter på ytre høyre fløy hos republikanerne fra komiteer.

Omar, som er født i Somalia, er valgt inn i Representantenes hus fra Ohio. Hun er en av de to første muslimske kvinnene som sitter i den amerikanske Kongressen. Både Omar og Rashida Tlaib fra Michigan ble valgt inn i 2018 og har sittet i fire år.