FT: USAs utenriksminister skal møte Kinas president i Beijing

Utenriksminister Antony Blinken reiser til Kina i helgen og ligger an til å bli den første ministeren fra Biden-administrasjonen som møter Kinas president, Xi Jinping.
Utenriksminister Antony Blinken reiser til Kina i helgen og ligger an til å bli den første ministeren fra Biden-administrasjonen som møter Kinas president, Xi Jinping. Foto: Ronaldo Schmeidt / AP

Antony Blinken blir den første ministeren fra Joe Bidens administrasjon som møter Kinas president Xi Jinping, opplyser kilder til Financial Times.

Etter planen skal de to møtes i løpet av Blinkens to dager lange besøk i Kina, som starter søndag, opplyser flere personer med kjennskap til planene. Det blir første gang på nesten seks år at en amerikanske utenriksminister møter Kinas leder, skriver Financial Times.

Blinkens visitt kommer etter at president Biden og Xi møttes på Bali i november og ble enige om at de må finne en løsning for å stabilisere det turbulente forholdet mellom de to landene.

Reisen markerer en ny fase i opptrappingen av kontakten mellom USA og Kina etter en vanskelig periode som ble ytterligere komplisert av koronapandemien. Senere i år skal finansminister Janet Yellen besøke Kina. I Zürich i januar møtte hun visestatsminister Liu He, som har det øverste ansvaret for Kinas økonomi.

– Dersom president Xi velger å møte Blinken, vil det føye seg inn i rekken av signaler fra den kinesiske lederen den siste tiden om å endre tonen, om ikke substansen, i forholdet mellom USA og Kina, sier Dennis Wilder, som var Asia-rådgiver for president George W. Bush. Han mener Xi er på en sjarmoffensiv for å hindre at amerikanske bedrifter trekker seg ut av Kina i kjølvannet av «hans katastrofale null-covid-politikk».

Kina la seg inntil nylig på en svært streng linje, med nulltoleranse ved smitteutbrudd og påfølgende massetesting, karantene og nedstenging.