Putin sammenligner krigen i Ukraina med seieren ved Stalingrad for 80 år siden

Ved en markering av et av de avgjørende slagene i andre verdenskrig, sammenlignet Russlands president kampen mot nazismen med angrepskrigen i Ukraina.

Vladimir Putin trekker paralleller fra ett av de viktigste slagene i andre verdenskrig til Russlands angrepskrig mot Ukraina, so har pågått i snart et år.
Vladimir Putin trekker paralleller fra ett av de viktigste slagene i andre verdenskrig til Russlands angrepskrig mot Ukraina, so har pågått i snart et år. Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vladimir Putin sier Russland er sikre på å seire i Ukraina, slik de også var for 80 år siden.

Uttalelsen kom i en tale den russiske presidenten holdt i Volgograd torsdag. Byen, som tidligere het Stalingrad etter Sovjetunionens leder, var åsted for ett av de viktigste vendepunktene i andre verdenskrig. Ved Stalingrad ble Nazi-Tysklands fremrykning østover stanset, og krigslykken snudde for Adolf Hitlers regime.

– Vi ser at den nazistiske ideologien igjen er en direkte trussel mot Russland, hevdet presidenten.

Putin sier Russland nok en gang står overfor Tyskland og kritiserer den tyske regjeringens løfte om å sende Leopard 2-stridsvogner til Ukraina.

– Vi vil sette inn mer enn bare stridsvogner, legger han til.

Orban enig med Putin

I løpet av det siste døgnet er det ikke bare Putin som har uttalt at han er sikker på russisk seier i Ukraina . Også Ungarns statsminister Viktor Orban tror på russisk seier, ifølge Politico.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som flere vestlige land har besluttet å forsyne Ukraina med stridsvogner skal Ungarns statsminister Viktor Orban ha uttalt at «tiden er på russernes side» og at president Vladimir Putin og hans Russland vil seire på den ukrainske slagmarken.

Videre skal statsministeren ha stilt spørsmål ved Ukrainas levedyktighet som suveren stat, og oppfordret Ukraina til å gi opp kampen mot Russland.

Ukraina reagerer

Ukrainske myndigheter har reagert på Orbans uttalelser og har gjort det klart overfor Ungarns Ukraina-ambassadør Istvan Ijdjarto at slike uttalelser er uakseptable.

– Det ble understreket for den ungarske diplomaten at den anti-ukrainske retorikken, som har blitt hørt fra den ungarske ledelsen i lang tid, er absolutt uakseptabel og forårsaker alvorlig skade på ukrainsk-ungarske forhold, sier det ukrainske departementet i en uttalelse, ifølge TV 2.