Tyrkia kalte inn Norges ambassadør på teppet – koranbrenning avlyst

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har vært svært kritisk til at skandinaviske land tillater at det brennes koraner utenfor Tyrkias ambassader. Foto: Armin Durgut / AP / NTB
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har vært svært kritisk til at skandinaviske land tillater at det brennes koraner utenfor Tyrkias ambassader. Foto: Armin Durgut / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia kalte torsdag inn den norske ambassadøren på teppet etter at det ble gitt tillatelse til en demonstrasjon som «vanærer» koranen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet har bekreftet at den norske ambassadøren er blitt kalt inn til en samtale i det tyrkiske utenriksdepartementet.

– Vår ambassadør viste til at ytringsfriheten er grunnlovsfestet i Norge, og at norske myndigheter verken støtter eller står bak den varslede demonstrasjonen, sier pressevakt Mathias Rongved til NTB.

Ifølge det tyrkiske statlige nyhetsbyrået Anadolu handler det om en demonstrasjon som skal skje fredag.

Stopp islamiseringen av Norge (Sian) søkte om og fikk opprinnelig tillatelse til å brenne en koran foran Tyrkias ambassade den dagen, men det er ikke bekreftet at det er snakk om dette arrangementet. Uansett ble arrangementet forbudt av politiet torsdag ettermiddag.

– Vi har i dag gitt tilbakemelding til Sian om at markeringen ikke kan gjennomføres på bakgrunn av sikkerheten og ivaretakelse av denne, sier politiinspektør Martin Strand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paludan

Etter at den dansk-svenske høyreekstremisten Rasmus Paludan brente en koran foran Tyrkias ambassade i Sverige i januar, stengte Tyrkia døren for å slippe Sverige inn i Nato. Paludan har siden lovet å brenne en koran foran den tyrkiske ambassaden i Danmark hver fredag fram til Sveriges Nato-søknad blir godkjent.

Reuters erfarer fra en kilde i tyrkisk UD at departementet har bedt om at den norske demonstrasjonen stanses.

– Det må tolkes i retning av at fordi det er kontroverser rundt situasjonen med Sverige, er det mer fokus på koranbrenning nå. Vi så det med karikaturtegningene, det tok tid før det begynte å blusse opp, sier kommentator Morten Myksvoll i Bergens Tidende. Han har tidligere drevet et nyhetssted for tyrkisk politikk, og kjenner landet svært godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgkamp

Han mener at en koranbrenning i Norge også kan brukes mot Sverige, og skape fornyet kraft for president Recep Tayyip Erdogans agitasjon mot Sverige. Det skal også holdes valg i Tyrkia i mai, og det er blitt spekulert på at Tyrkias reaksjoner mot koranbrenning kan være et ledd i presidentens valgkamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, det er nok valgkamp, men også mer enn det. Tyrkiske velgere er i stor grad nasjonalistiske, og Erdogan har basert seg mer og mer på disse velgerne de siste årene. De er glade i konflikter mot Europa og USA, mange er religiøse selv om de ikke er konservative, og koranbrenning vil gjøre mange forbanna, sier Myksvoll.

Samtidig påpeker han at konflikten med Sverige begynte med Kurdistans arbeiderparti PKK, som Tyrkia anser som en terrororganisasjon. Tyrkia har blant annet krevd at Sverige skal utlevere en rekke angivelige medlemmer av PKK.