Sergej Lavrov sier russiske styrker vil svare på Ukrainas langtrekkende våpen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at Vestens beslutning om å forsyne Ukraina med mer langtrekkende våpen, vil få følger for de russiske styrkene krigføring i landet. Foto: AP / NTB
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at Vestens beslutning om å forsyne Ukraina med mer langtrekkende våpen, vil få følger for de russiske styrkene krigføring i landet. Foto: AP / NTB

Jo mer langtrekkende våpen Vesten forsyner Ukraina med, til større buffersone vil de russiske styrkene etablere, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Vi forsøker nå å drive artilleriet til den ukrainske hæren tilbake slik at de ikke lenger skal utgjøre noen fare for våre territorier, sier Lavrov til statlig russisk TV.

– Jo større rekkevidde våpnene som Kyiv får har, til lenger må vi drive dem bort fra territoriene som er en del av vårt land, sier han.

Les alt om krigen i Ukraina

Leyen-kritikk

Lavrov kommer med krass kritikk av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, som torsdag ankom Kyiv i spissen for en delegasjon fra Brussel.

– Ursula von der Leyen sa at krigen vil ende med russisk nederlag, et nederlag som vil føre til at Russland ikke vil være i stand til å gjenreise økonomien sin på flere tiår. Er ikke dette rasisme, er det ikke nazisme og et forsøk på å løse «det russiske problemet», spør Lavrov.

Nord-Stream-sabotasje

Den russiske utenriksminister anklager videre USA for å ha medvirket til sabotasjen mot de russiske Nord Stream-rørledningene i Østersjøen, men uten å gå i detalj om dette.

Han hevder også at Russland vil komme styrket ut og være bedre i stand til å forsvare seg selv som følge av krigføringen i Ukraina.

– Vestlig løgn

Lavrov fastholder at Russland ønsker en slutt på krigen, som Kreml fortsatt insisterer på å omtale som en militær spesialoperasjon.

At Russland ikke ønsker en forhandlingsløsning beskriver han som en vestlig løgn.

Lavrov anklager også vestlige land for å forsøke å undergrave Russlands forhold til Sentral-Asia.

I neste omgang vil Vesten forsøke å gjøre Moldova og Georgia til fiender av Russland, hevder han.