Marin står fast på at Sverige og Finland skal gå inn i Nato sammen

Finlands statsminister Sanna Marin og Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Finlands statsminister Sanna Marin og Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB

Finlands statsminister Sanna Marin mener det er i alles interesse at Sverige og Finland går sammen inn i Nato.

Marin hadde torsdag møte med Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Temaet var landenes Nato-søknader. Etter møtet understreket Marin at hun står fast på at det beste er at landene går inn i alliansen sammen.

– Vår ambisjon er å fullføre prosessen sammen, sa Kristersson.

Det er første gang siden Kristersson ble statsminister i høst, at han tar imot en regjeringssjef på besøk. Ved siden av situasjonen i Ukraina er Nato-medlemskapet naturlig nok det store samtaleemnet for de to.

Koranstunt svir

– Vi startet reisen sammen, og vi fortsetter reisen mot Nato-medlemskap sammen, sa den svenske statsministeren. Han setter pris på det tydelige finske budskapet om samhørighet fra både Marin og president Sauli Niinistö.

Landene søkte om medlemskap i mai 2022, men Tyrkia har blokkert deres inntreden i forsvarsalliansen. Onsdag sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at han ser positivt på finsk medlemskap, men ikke svensk.

Det er særlig den høyreradikale aktivisten Rasmus Paludans brenning av koranen utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm som har vakt sinne i Tyrkia. Ikke minst trusselen om å gjenta stuntet har hetet opp situasjonen.

I Norge har politiet nektet demonstranter å gjøre det samme i en planlagt demonstrasjon fredag.

Finnene splittet

I en ny, finsk meningsmåling mente over halvparten av de spurte at Finland bør bli medlem av Nato uten å vente på at Sverige blir godkjent. Kun 28 prosent mente Finland bare bør slutte seg til Nato sammen med Sverige, ifølge avisa Ilta-Sanomat.

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto har også uttalt at dette kan bli nødvendig.

– Svarene reflekterer begivenhetene. Jeg er faktisk overrasket over at andelen som vil inn i Nato uten svenskene, ikke er høyere. Klokka tikker, mange tror nok at Nato-vinduet snart kan være i ferd med å stenge, mener Rahkonen.

– I alles interesse

Men statsminister Sanna Marin holder altså fast på at de to nabolandene skal følge hverandre. Hun understreket etter møtet med Ulf Kristersson at det er av interesse for hele alliansen at landene blir medlemmer samtidig. Hun får støtte fra sin svenske motpart.

– Begge landene kommer til å bidra til Natos sikkerhet som allierte, sier han.

Torsdag skal også Tysklands næringsminister Robert Habeck til Sverige på et to dager langt besøk. Han skal blant annet møte Sveriges visestatsminister Ebba Busch.