USAs sentralbank hever renten med 0,25 prosentpoeng

Rentebeslutningen fra The Fed ble kunngjort av sentralbanksjef Jerome Powell onsdag.
Rentebeslutningen fra The Fed ble kunngjort av sentralbanksjef Jerome Powell onsdag. Foto: Jacquelyn Martin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske sentralbanksjefen advarer mot fortsatt høy prisvekst, selv om inflasjonen har avtatt noe. Onsdag satte banken opp renten med 0,25 prosentpoeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter endringen fra Federal Reserve – også kjent som The Fed – ligger styringsrenten nå i intervallet 4,5 til 4,75 prosent. Økningen var i tråd med forventningene.

Målet med rentehevingen er å få ned prisveksten, som i fjor var på sitt høyeste på flere tiår, men som har gått noe tilbake fra toppnivået. Powell advarer om at prisveksten fortsatt er for høy, til tross for tilbakegangen i det siste.

– Vi trenger betydelig flere beviser før vi kan føle oss trygge på at inflasjonen er på en varig nedtur, sier han.

I bankens uttalelse om rentebeslutningen står det at indikatorene i det siste «peker i retning av en moderat vekst i forbruk og produksjon».

I desember anslo sentralbanken i sin prognose at styringsrenten skulle opp til 5-5,25 prosent i 2023, noe som tilsier ytterligere to rentehevinger framover. Banken bekrefter onsdag at den forventer ytterligere økninger som følge av inflasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har inflasjonstrykket i USA avtatt de siste månedene, flere store teknologiselskap har varslet nedbemanning, og amerikanske husholdninger holder nå igjen på pengebruken.

Onsdagens rentehevingen var den åttende på rad. Den forrige var på et halvt prosentpoeng, mens de fire foregående var på 0,75 prosentpoeng, også omtalt som en trippelheving.