Over 13.000 har blitt nektet å flykte fra Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden krigsutbruddet i februar i fjor har ukrainske grensevakter nektet over 13.000 personer å forlate landet, ifølge grensetjenestens egne tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Totalt har 9.100 personer blitt pågrepet ved den grønne grensen siden 24. februar, sier grensevakttjenestens talsperson Andrij Demtsjenko tirsdag. «Den grønne grensen» er en betegnelse på den lite bevoktede delen av Ukrainas grenser. Brorparten av dem som ble pågrepet, ble stanse langs grensen mot Romania og Moldova.

I tillegg er 3.900 personer stanset, blant annet med falske papirer, ved en av de offisielle grenseovergangene. De fleste av dem var på vei til Ungarn eller Polen.

Som en del av den generelle mobiliseringen, er det utreiseforbud for ukrainske menn i alderen 18–60 år, med noen få unntak.

Ifølge rapporter fra grensevaktene har menn forsøkt å ta seg ut av landet forkledd som kvinner, eller ved å kjøpe dokumenter som viser til ikke-eksisterende barn eller fiktive ekteskap.

I fjellkjeden Karpatene frøs flere menn i hjel da de forsøkte å rømme, mens minst tolv har druknet i grenseelver, de fleste på grensen mot Romania. Det er ikke kjent hvor mange som har klart å rømme fra ukrainsk militærtjeneste.