Tilbyr russiske soldater 750.000 kroner i dusør for å ødelegge Nato-stridsvogner

En spansk hærstridsvogn av typen Leopard 2 skyter under sluttfasen av Nato-øvelsen Silver Arrow 2022 på Adazi militære treningsfelt i Latvia 29. september 2022.
En spansk hærstridsvogn av typen Leopard 2 skyter under sluttfasen av Nato-øvelsen Silver Arrow 2022 på Adazi militære treningsfelt i Latvia 29. september 2022. Foto: Ints Kalnins / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de neste ukene og månedene vil Ukraina motta flere hundre moderne tanks fra Nato-land. Nå blir det utlovet skyhøye pengepremier til dem som klarer å ta ut Vestens tunge våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskproduserte Leopard 2 og amerikanske Abrams blir allerede nå utpekt som russiske våpentroféer i det som kan bli de neste store militære konfrontasjonene på slagmarken i Ukraina.

Stridsvognene er kostbare i produksjon og hver enhet anses å ha stor verdi. Dersom russiske styrker klarer å ta ut noen av disse, vil det være en stor propagandaseier for Russland.

I tillegg vil ødelagt vestlige tanks være en viktig brikke i Putins mål om nedkjempe de ukrainske styrkene, befeste allerede okkuperte områder og innta nye landsområder.

750.000 norske kroner per tanks

Nå tilbyr et russisk selskap, Fores, et Ural-basert industriselskap, kontantbetalinger til russiske soldater som enten erobrer eller ødelegger tyskproduserte Leopard 2, eller USA-produserte Abrams-tanks.

Ifølge Reuters vil selskapet betale fem millioner rubler til den første russiske soldaten som klarer å ødelegge en av stridsvognene, og 500.000 rubler for alle påfølgende angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem millioner rubler tilsvarer bortimot 750.000 norske kroner, og 500.000 rubler altså i underkant av 75.000 kroner.

Peskov: – Vil bli bombet sønder og sammen

Kreml har tidligere lovet at russiske styrker ville utslette alle vestlige stridsvogner sendt til Ukraina.

– Disse stridsvognene vil i likhet med alle andre brenne. De er bare svært kostbare. De kommer til å bli bombet sønder og sammen på slagmarken. Rent teknologisk så er dette en feilslått plan. Man overvurderer hvilket potensial dette vil tilføre den ukrainske hæren, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.