Israel straffer familien til 21-åring bak synagogeangrep

Eli Mizrahi og kona Natalie ble drept i Øst-Jerusalem fredag. Søndag ble de fulgt til graven i Beit Shemesh.
Eli Mizrahi og kona Natalie ble drept i Øst-Jerusalem fredag. Søndag ble de fulgt til graven i Beit Shemesh. Foto: Ariel Schalit / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelske styrker står klare til å rive familiehjemmet til palestineren som drepte sju personer ved en synagoge i okkuperte Øst-Jerusalem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sperret av hjemmet til terroristen som utførte det fryktelige angrepet i Jerusalem, og hjemmet hans vil bli revet, sa statsminister Benjamin Netanyahu i et regjeringsmøte søndag.

Israel ødelegger nesten rutinemessig boligene til palestinere som dreper israelere. Det er en måte å straffe familiene deres på, men krever vanligvis at de varsles på forhånd og får en ankemulighet.

I kjølvannet av helgens to angrep har Netanyahus høyrenasjonalistiske regjering varslet en rekke andre straffetiltak mot gjerningspersonenes familiemedlemmer.

Blant forslagene som ligger på bordet, er å frata dem retten sosialstønad og oppholdstillatelse, samt deportasjon.

Hard hånd

Israelske sikkerhetsstyrker sperret søndag av hjemmet til familien Khayri Alqams familie i Øst-Jerusalem. 21-åringen drepte sju mennesker utenfor en synagoge under sabbaten fredag kveld, før han selv ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ikke ut etter en opptrapping, men vi er beredt på ethvert scenario. Vårt svar på terrorisme er en hard hånd og et sterkt, raskt og presist svar, sa han.

42 personer ble pågrepet etter massakren, i hovedsak Alqams familiemedlemmer og naboer. Moren hans var søndag blant fem personer som fortsatt var i politiets varetekt.

Styrking av bosetninger

Netanyahus regjering ga samtidig grønt lys til også å sperre av hjemmet til den 13 år gamle palestinske gutten som skjøt og såret to israelske menn i Øst-Jerusalem søndag. 13-åringen ble selv skutt og brakt til sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel river vanligvis bare hjemmene til palestinere som har drept israelere. De to israelske skuddofrene ble moderat til alvorlig såret.

Netanyahu-regjeringen vil nå også vurdere å gjøre det enda enklere for sivile israelere å skaffe seg våpen, og bosetningene på den okkuperte Vestbredden skal «styrkes».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trues med deportasjon

Begge angrepene fant sted i Øst-Jerusalem, der det bor over 200.000 israelere i jødiske bosetninger.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og har senere annektert området. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.

De nye straffetiltakene som er varslet, er i tråd med forslag fra Netanyahus koalisjonspartnere på den ekstreme høyresiden. Regjeringen vil nå gå videre med planer som kan føre til at familiemedlemmer av palestinere som står bak angrepene, mister oppholdstillatelsen i Øst-Jerusalem og potensielt deporteres til Vestbredden, ifølge Netanyahus kontor.

Slike forslag er av menneskerettsorganisasjoner blitt fordømt som kollektiv avstraffelse.

Ukrainer drept

Israelsk politi sier Khairy Alqam ble drept i en skuddveksling med politiet da han flyktet fra åstedet etter å ha skutt og drept sju mennesker. Tre andre ble såret i angrepet i bosetningen Neve Yaakov, der flesteparten av innbyggerne er ultraortodokse jøder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de drepte var en 14 år gammel gutt og den ukrainske helsearbeideren Irina Korlova, ifølge israelske medier. Flere av ofrene ble begravet søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Motiv uklart

Slektninger av Alqam forteller at bestefaren hans ble drept i en knivstikking i Jerusalem i 1998. Saken forble uløst, og 21-åringens far sier han ikke aner om sønnen var motivert av hevn.

– Jeg vet ikke hvordan han planla det han gjorde, sier han.

13-åringen er ikke tidligere kjent av politiet eller etterretningstjenestene, men er i slekt med en 16-åring som ble skutt og drept av politiet for å ha kastet en brannbombe i Silwan tidligere i uka, ifølge avisa Haaretz.

34 drepte i år

Synagogeangrepet skjedde etter at israelske soldater drepte ni palestinere, blant dem militante og sivile, i Jenin på den okkuperte Vestbredden torsdag. Søndag døde en tiende palestiner som ble skutt i militæraksjonen.

Også en 18-åring som ble skutt utenfor en bosetning tidligere i uka, døde av skadene. Dermed er 34 palestinere drept bare i januar.

Voldsspiralen ventes å stå øverst på agendaen når USAs utenriksminister Antony Blinken ankommer Jerusalem mandag.