Russland avviser nye fiskerisamtaler med Japan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland varsler at det ikke blir noe av de årlige fiskerisamtalene med Japan, som følge av Japans ståsted i Ukraina-krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan har innført antirussiske tiltak. Derfor blir det ikke noe av planen om å fornye en avtale som lar japanske fiskere operere nær en omstridt øygruppe, argumenterer myndighetene i Moskva.

– I lys av de antirussiske tiltakene fra den japanske regjeringen, har den russiske parten varslet Tokyo om at den ikke kan gå med på å holde mellomstatlige konsultasjoner om implementeringen av denne avtalen, står det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet og som er gjengitt av det statlige nyhetsbyrået RIA.

Øygruppen strekker seg fra den japanske øya Hokkaido til den russiske Kamtsjatkahalvøya. I Russland kalles øygruppen Kurilene, mens den i Japan går under navnet De nordlige territoriene. Som følge av striden rundt øygruppen, som ble tatt av Sovjetunionen under andre verdenskrig, har Japan og Russland ikke signert noen fredsavtale. Japan gjør krav på de sørligste øyene i øygruppen.

Japan er nær alliert av USA og innførte sanksjoner mot russere og russiske selskaper like etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor. Fredag innførte Japan ytterligere sanksjoner mot Russland.