IS-leder i Somalia drept i amerikansk aksjon

Forsvarsminister Lloyd Austin kommenterte aksjonen torsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
Forsvarsminister Lloyd Austin kommenterte aksjonen torsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En høytstående leder i ekstremistgruppen IS er drept i en amerikansk aksjon, bekrefter Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det dreier seg om den regionale IS-lederen i Nord-Somalia, Bilal al-Sudani. Han hadde en sentral rolle som økonomisk tilrettelegger for terrorgruppen, står det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Al-Sudani og ti andre IS-krigere ble drept i en skuddveksling med amerikanske militærstyrker i et hulesystem i fjellene i Nord-Somalia.

– Denne aksjonen gjør at USA og dets partnere nå er tryggere og sikrere, og den gjenspeiler vår faste forpliktelse for å beskytte amerikanere fra terrortrusler hjemme og i utlandet, sier forsvarsminister Lloyd Austin.

President Joe Biden ble orientert om den foreslåtte aksjonen i forrige uke. Da hadde aksjonen vært under planlegging i flere måneder. Biden ga sin endelige godkjennelse til å gjennomføre aksjonen denne uken, ifølge to tjenestemenn.

Ingen sivile ble drept eller såret i aksjonen, men en amerikaner som deltok, ble bitt av en militærhund, ifølge Pentagon.

Al-Sudani hadde vært i amerikansk etterretnings søkelys i flere år. Han var en viktig brikke i arbeidet med å finansiere IS-aksjoner i Afrika, samt IS i Afghanistan, ifølge Austin.

Forut for dette skal al-Sudani i 2012 ha hatt ansvaret for økonomien til den somaliske terrorgruppen al-Shabaab.