EU-land presser på for strengere asylpolitikk – vil bygge grensegjerde
EU-kommisjonen er under sterkt press for å minske migrantstrømmen til Europa. Østerrike foreslår å bygge et gjerde, mens Nederland vil granske Dublin-avtalen.
EU-landenes justisministre er torsdag samlet i Stockholm for å diskutere det flere av dem beskriver som en akutt situasjon ved Europas grenser.
Minst 330.000 mennesker krysset i fjor EUs yttergrense på ulovlig vis. Det er en økning på over 60 prosent fra året før og det høyeste nivået siden 2016.
Foreslår å bygge gjerde
Flere EU-land tar nå til orde for en kraftig innstramming i EUs grensepolitikk. I fremste rekke står land som Østerrike og Nederland.
Et av de mest kontroversielle forslagene kommer fra Østerrikes statsminister, Karl Nehammer. Han ber EU bruke to milliarder euro på å bygge et gjerde mellom Tyrkia og Bulgaria, hvor stadig flere migranter krysser grensen.
Dette er ifølge Politico et av forslagene som ligger på bordet under justisministermøtet i Sverige.
Østerrike møter imidlertid sterk motstand fra EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, som mener bygging av gjerder strider med EUs verdier.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPeker på Dublin-avtalen
Nederland krever på sin side en strengere praktisering av den såkalte Dublin-avtalen, ifølge et utkast omtalt av Politico.
Dublin-samarbeidet, som også Norge er del av, går ut på at asylsøkere skal få asylsøknaden behandlet i det første Dublin-landet han eller hun kom til.
– Vi må inngå returavtaler med tredjeland og vi må selvfølgelig snakke om Dublin-reglene, for de fungerer ikke for øyeblikket, sa Nederlands migrantminister Eric Van Der Burg før torsdagens møte.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNederland får støtte fra Østerrike, Frankrike og Belgia, som mener land som Italia ikke bør la migranter krysse grensen til andre EU-land lenger nord.
Landene langs EUs yttergrense, som Hellas, Italia, Malta og Spania, ønsker derimot at behandlingen av asylsøknader fordeles jevnere over hele unionen.
Danmark vil ha mottakssentre
Nederland ber også EU om å føre en tøffere linje overfor tredjeland som ikke vil samarbeide om retur av migranter uten lovlig opphold.
Artikkelen fortsetter under annonsenI et notat omtalt av DPA foreslår Nederland at EU blant annet kan bruke visumrettigheter som pressmiddel overfor disse landene.
Danmark har på sin side blåst liv i forslaget om å opprette mottakssentre utenfor Europa, denne gang i samarbeid med andre EU-land.
Den forrige danske regjeringen innledet forhandlinger med Rwanda om å opprette et mottakssenter der, men disse samtalene er nå lagt på is.
– Dette er en ny regjering. Vi har samme ambisjon, men en annerledes prosess, sa Danmarks migrantminister Kaare Dybvad til Altinget denne uken.
Ny returplan
EUs justisministre må også ta stilling til EU-kommisjonens nye plan for å øke antall utvisninger, som ble lagt fram denne uken.
– De som ikke trenger internasjonal beskyttelse må vende tilbake til sitt hjemland, sa EUs innenrikskommissær Ylva Johansson da planen ble publisert.
Artikkelen fortsetter under annonsenKommisjonen forslår blant annet å styrke samarbeidet mellom EU-land og grensebyrået Frontex, samt å få til flere returer til land som samarbeider godt med EU og hvor det ikke er «politiske hindringer», sa Johansson.
EU har i flere år forsøkt å få opp utvisningsprosenten, uten hell. I 2019 lå den på 29 prosent, mens den i 2021 hadde sunket til 21 prosent