Tysk statsborger pågrepet – mistenkes for å ha spionert for Russland

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tysk statsborger er pågrepet og mistenkt for å ha gitt informasjon til russisk etterretningstjeneste. Saken kobles til en annen pågripelse i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen ble pågrepet på flyplassen i München. Han er mistenkt for landsforræderi på bakgrunn av å angivelig ha sendt etterretningsinformasjon til Russland, ifølge en uttalelse fra tysk påtalemyndighet.

Han ble pågrepet søndag da han ankom Tyskland fra USA. Han skal være en medhjelper til en offiser i den tyske utenriksetterretningstjenesten (BND) som ble pågrepet i desember, også mistenkt for å ha spionert for Russland.

Mannen som nå er pågrepet, er ikke selv ansatt i tysk etterretning. Han antas å ha vært en mellomledd mellom etterretningsoffiseren som ble pågrepet i desember og til russisk etterretningstjeneste.

Tyske etterforskere har arbeidet tett med amerikanske FBI og tyske BDN i saken. Myndighetene i Tyskland har tidligere omtalt spionsaken som «alarmerende».

Etterretningsoffiseren som ble pågrepet i desember, hadde ifølge påtalemyndigheten «overført informasjon, som han har skaffet til veie gjennom sin profesjonelle virksomhet, til russisk etterretningstjeneste». Så sent som i 2022 skal han ha gitt Russland etterretningsinformasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BND-sjef Bruno Kahl har ikke ønsket å uttale seg om hva slags informasjon som trolig er overlevert til Russland.

– Med Russland har vi å gjøre med en aktør som er skruppelløs og viser vilje til å bruke vold. Offentliggjøring av detaljer vil bare gi fordeler til denne motstanderen som har som mål å skade Tyskland, sa Kahl i desember.