FN: Opiumproduksjonen blomstrer i Myanmar

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opiumproduksjonen i Myanmar har blomstret siden militæret grep makten, viser en FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrkingen av valmuer steg med en tredel i fjor, i takt med at forsøk på å utrydde vekstene dabbet av og mens den vaklende økonomien i landet har ført til at flere folk tyr til narkotikahandel.

Det viser en rapport fra FNs kontor mot narkotika og kriminalitet torsdag.

2022 var det første året med full vekstsesong etter at militæret grep makten fra Aung San Suu Kyis demokratisk valgte regjering i februar 2021.

– Økonomiske, sikkerhetsrelaterte og politiske problemer som følge av militærets grep av makten i februar 2021 har sammenfalt, og bønder i avsidesliggende og ofte konfliktpregede områder i delstaten Shan og i grenseområdene har hatt få andre valg enn å begynne med opiumproduksjon igjen, uttaler FNs regionale representant Jeremy Douglas.

Verdien av Myanmars opiumsøkonomi, basert på FN-anslag, varierer mellom 660 millioner dollar og 2 milliarder dollar, avhengig av hvor mye som er solgt lokalt og hvor mye av råvarene som er videreforedlet til heroin og andre stoffer.

– Nesten all heroin i Øst- og Sørøst-Asia og Australia kommer fra Myanmar, og landet er fortsatt den nest største opium- og heroinprodusenten i verden etter Afghanistan, sier Douglas.