Russlands USA-ambassadør: Stridsvogner til Ukraina er provokasjon mot Russland

En kunngjøring om å sende stridsvogner av typen M1 Abrams til Ukraina kan bli tatt av USA allerede onsdag, ifølge amerikanske medier. En slik beslutning vil være en åpenbar provokasjon mot Russland, uttaler landets ambassadør til USA. Arkivfoto: Christian Murdock / The Gazette / AP / NTB
En kunngjøring om å sende stridsvogner av typen M1 Abrams til Ukraina kan bli tatt av USA allerede onsdag, ifølge amerikanske medier. En slik beslutning vil være en åpenbar provokasjon mot Russland, uttaler landets ambassadør til USA. Arkivfoto: Christian Murdock / The Gazette / AP / NTB

Mulige leveranser av stridsvogner fra USA til Ukraina vil være en åpenbar provokasjon mot Russland, uttaler den russiske ambassadøren til USA.

– Det er opplagt at Washington med hensikt prøver å påføre oss et strategisk nederlag, sier Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov, i uttalelser som den russiske ambassaden i Washington har publisert i meldingstjenesten Telegram.

– Hvis USA bestemmer seg for å levere stridsvogner, vil det være opplagt at det ikke fungerer å rettferdiggjøre et slikt skritt med argumenter om «defensive våpen». Dette vil være nok en åpenbar provokasjon mot Russland, uttaler ambassadøren.

Tirsdag kveld meldte flere medier at Tyskland, USA og andre land trolig vil sende moderne stridsvogner til de ukrainske forsvarsstyrkene. Onsdag formiddag bekreftet Tyskland at landet sender stridsvogner til Ukraina.

– Føre til mer lidelse i Ukraina

USA ventes ifølge amerikanske medier å kunngjøre allerede onsdag at landet kan sende stridsvogner av typen M1 Abrams til Ukraina.

Dersom Vesten sender disse stridsvognene til Ukraina, vil det føre til mer lidelse i landet og økt spenning i Europa, advarer Russlands president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov.

– Dessverre vil mer våpen fra Nato føre til mer lidelse for menneskene i Ukraina. Det vil også bidra til ytterligere spenninger på kontinentet. Men dette vil ikke hindre Russland i å nå våre mål, sier han til CNN.

Kreml: Vestlige stridsvogner kommer til å brenne

I likhet med tidligere uttalelser mener Peskov at vestlige stridsvogner ikke kommer til å utgjøre noe særlig forskjell på slagmarken i Ukraina.

– Rent teknologisk så er dette en feilslått plan. Man overvurderer hvilket potensial dette vil tilføre den ukrainske hæren, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

– Disse stridsvognene vil i likhet med alle andre brenne. De er bare svært kostbare, sier han.