Medier: Ukraina kan snart få Abrams- og Leopard-stridsvogner

Flere land vil gi tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner (bildet) til Ukraina, men den tyske regjeringen har hittil sagt nei. Foto: AP / NTB
Flere land vil gi tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner (bildet) til Ukraina, men den tyske regjeringen har hittil sagt nei. Foto: AP / NTB Foto: NTB

President Joe Biden heller i retning av å sende Abrams M1-stridsvogner til Ukraina, og Tyskland vil åpne for å sende Leopard-stridsvogner, ifølge flere medier.

Amerikanske tjenestemenn opplyser at en kunngjøring kan ventes i løpet av inneværende uke, skriver avisen. Også Reuters får bekreftet planene fra amerikanske embetsfolk.

En eventuell amerikansk beslutning om å forsyne Ukraina med moderne Abrams M1-stridsvogner vil bli tatt i samråd med Tyskland, som da også ventes å gi grønt lys til at ukrainerne får tyske Leopard 2-stridsvogner.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Verken Det hvite hus eller Pentagon vil kommentere opplysningene.

Abrams M1-stridsvognene ble tatt i bruk av det amerikanske forsvaret i 1980, men har siden gjennomgått flere oppgraderinger. Det er bygd over 10.000 av dem, og USA har benyttet dem både i Irak og Afghanistan. Flere land har denne typen stridsvogner i sitt arsenal, blant dem Egypt, Kuwait, Saudi-Arabia og Australia.

Pentagon-motstand

Ifølge tyske medier har den tyske regjeringen tidligere gjort det klart at det bare blir aktuelt å sende Leopard 2-stridsvogner dersom USA bidrar med Abrams M1-stridsvogner.

Polen har bedt Tyskland om tillatelse til å sende Leopard-stridsvogner til Ukraina, og ifølge Bloomberg News vil regjeringen i Berlin gi grønt lys i løpet av denne uken. Det er ikke bekreftet fra offisielt hold.

En høytstående tjenestemann i Pentagon, Colin Kahl, opplyste i forrige uke at USA inntil videre ikke var villig til å etterkomme Ukrainas ønske om å sende slike stridsvogner.

Svært kompliserte

– Vi er nok ikke der ennå. Abrams-stridsvognene er svært kompliserte. De er kostbare. Det er vanskelige å trenes opp til å bruke dem. De har jetmotor, sa Kahl 19. januar.

Ifølge The Wall Street Journal skal Biden ha kommet på gli i spørsmålet etter en telefonsamtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz to dager tidligere, 17. januar.

Biden skal i samtalen ha gått med på å revurdere USAs nei, til tross for Pentagons motstand mot å sende de avanserte stridsvognene til Ukraina.

Trenger 300

En tysk tjenestemann opplyser til avisen at Washington og Berlin har ligget i intense forhandlinger den siste uka, og at det nå ser ut til å nærme seg en løsning.

Det samme melder Bloomberg News, som viser til «anonyme kilder med kjennskap til saken».

Ukraina har lenge bedt Vesten om moderne stridsvogner, men har bare fått tilsagn om fire Challenger 2-stridsvogner fra Storbritannia, samt ytterligere åtte på et senere tidspunkt.

Den ukrainske generalstaben har på sin side anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å kunne gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene, som kontrollerer 18 prosent av landet.