USA mener Ukraina burde planlegge ny offensiv

Raserte områder i Bakhmut, byen som ukrainerne tviholder på og som russerne setter alt inn på å erobre. Amerikanerne mener at Bakhmut har liten strategisk verdi. Foto: LIBKOS / AP / NTB
Raserte områder i Bakhmut, byen som ukrainerne tviholder på og som russerne setter alt inn på å erobre. Amerikanerne mener at Bakhmut har liten strategisk verdi. Foto: LIBKOS / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina burde ikke være fiksert på å forsvare Bakhmut til enhver pris, og burde heller planlegge en ny offensiv i sør, sier en amerikansk tjenestemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Industribyen Bakhmut er blitt episenteret i utmattelseskrigen i Øst-Ukraina, som innebærer massive artilleriangrep, trege framrykkinger og høye dødstall på begge sider.

Sats heller på en større våroffensiv

Byen er også blitt en politisk og symbolsk premie for begge parter. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var nylig på besøk, og byen er blitt det eneste stedet der russerne i form av Wagnergruppa for tiden har håp om framgang på bakken.

Men den amerikanske tjenestemannen sier at fokuset på Bakhmut hindrer Ukraina i å forberede den viktigere oppgaven som er en større våroffensiv mot den russiske okkupasjonen sør i landet.

Han mener tiden er til Russlands fordel i Bakhmut på grunn av russernes overlegne artilleriressurser og store antall soldater. Men selv om russerne skulle klare å okkupere Bakhmut, vil ikke det bety så mye fordi ukrainerne kan forskanse seg i stillinger som er lette å forsvare ikke langt unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke mye å vinne

Ukraina har heller ikke mye å vinne på å tviholde på Bakhmut. Tvert imot ofrer de tusener av soldater og bruker store mengder ammunisjon på et mål som har liten strategisk betydning.

Disse styrkene burde heller trekkes ut og delta i USA-ledede treningsprogrammer for å danne en mer sofistikert og tungt væpnet styrke som kunne starte en offensiv i sør, mener tjenestemannen.

Han viser til at store mengder våpen nå kommer til Ukraina, inkludert hundrevis av pansrede kjøretøyer som trengs i en bred offensiv.

Det trengs tid til trening, så han mener ukrainerne må vurdere om de skal holde på Bakhmut til enhver pris eller satse på en større offensiv. De har neppe ressurser til begge deler, mener tjenestemannen.