Russisk kryptosjef pågrepet i USA

Visejustisminister Lisa Monaco kunngjorde den internasjonale politiaksjonen mot Bitzlato og pågripelsen av selskapets grunnlegger på en pressekonferanse i justisdepartementet i Washington onsdag. Foto: Nathan Howard / AP / NTB
Visejustisminister Lisa Monaco kunngjorde den internasjonale politiaksjonen mot Bitzlato og pågripelsen av selskapets grunnlegger på en pressekonferanse i justisdepartementet i Washington onsdag. Foto: Nathan Howard / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske eieren av det Kina-baserte kryptovalutaselskapet Bitzlato er pågrepet i USA, anklaget for hvitvasking av penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 40 år gamle russeren Anatolij Legkodymov er bosatt i Shenzhen i Kina. Han ble pågrepet i Miami natt til onsdag og skal etter planen fremstilles for en domstol i Florida i løpet av dagen, opplyser det amerikanske justisdepartementet på en pressekonferanse.

Ifølge departementet er Legkodymov majoritetseier i Bitzlato og mistenkes for å ha bidratt til ulovlige transaksjoner på nærmere 7 milliarder kroner.

Bitzlato har markedsført seg selv som et kryptovalutaselskap der brukerne i liten grad må identifisere seg selv. Kryptovalutaen har i stor grad vært omsatt via Hydra, en anonym og ulovlig markedsplass på det såkalt mørke nettet der alt fra stjålne kredittkort til narkotika og falske penger og identitetspapirer kunne kjøpes.

Hydra hadde hele 17 millioner brukere da de ble stengt av amerikanske og tyske myndigheter i april 2022.

Det amerikanske justisdepartementet beskriver aksjonen mot Bitzlato som et globalt «slag mot kryptokriminalitet».

Bitzlato opplyser på sine nettsider at det er blitt beslaglagt som et ledd i en internasjonal politiaksjon mot selskapet.