Spår tettere russiske bånd til Iran og Nord-Korea: – Et tegn på Russlands desperasjon

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin møttes i 2019.
Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin møttes i 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske tjenestemenn forventer at Russland i økende grad vil lene seg på Iran og Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som skulle bli en rask og effektiv overtakelse av makten i Ukraina , har blitt til et blodig mareritt for den russiske invasjonsstyrken og dens leder president Vladimir Putin. Krigen har snart pågått i elleve måneder, og for å kunne fortsette den må Russland lene seg på de vennene landet har igjen.

Både det amerikanske utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet forventer at Russland vil knytte tettere bånd til Iran og Nord-Korea i jakten på ammunisjon og våpen for å kunne fortsette invasjonen av nabolandet Ukraina.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

– Et tegn på Russlands desperasjon

Det amerikanske utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet mener våpenhandel med de to landene tydeliggjør den vanskelige situasjonen Russlands har satt seg i.

– For å være ærlig er det et tegn på Russlands desperasjon at de snur seg til Iran og Nord-Korea, sier det amerikanske forsvarsdepartementets talsmann Colin Kahl til Newsweek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han henviser til til rapporter om at Russland har bedt om ammunisjon fra Nord-Korea og droner og ballistiske missiler fra Iran.

På tampen av fjoråret beskyldte USA det koreanske diktaturet for å ha forsynt den beryktede russiske leiesoldathæren Wagner-gruppen med våpen.

Nord-Korea har avvist at landet har sendt ammunisjon til Putin og hans krigsmaskin. Samtidig har Iran kun delvis innrømmet å ha sendt et mindre antall droner til Russland før invasjonens start i februar i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Irans president Ebrahim Raisi og Russlands president Vladimir Putin i Samarkand, Uzbekistan i september i fjor. Foto: Alexandr Demyanchuk / Sputnik / Reuters / NTB
Irans president Ebrahim Raisi og Russlands president Vladimir Putin i Samarkand, Uzbekistan i september i fjor. Foto: Alexandr Demyanchuk / Sputnik / Reuters / NTB

Fra Kina til Russland

I årevis har Kina vært å regne som Nord-Koreas nærmeste og eneste allierte. Dette kan imidlertid være i ferd med å endre seg ettersom Vladimir Putin og Kim Jong-Un ifølge amerikansk etterretning i økende grad varmer seg på hverandre i form av våpenhandel, skriver Newsweek.

Den tidligere Sør-koreanske etterretningsoffiseren og nå adjungert professor ved American University i Washington D.C., Jong Eun Lee, mener et tettere forhold kan by på fordeler for både Russland og Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vennskapet kan blant annet gi Russland økt militær tilgang til Nord-Koreansk luftrom, påpeker Lee, noe som kan fungere som subtile advarsler til diktaturets erkefiender Sør-Korea og USA.

For å tydeliggjøre og forbedre et samarbeid mener Lee at en militærøvelse mellom de to landene, og kanskje Kina, hadde vært til hjelp.

– Dette vil i betydelig grad fremme Nord-Koreas samarbeid med Russland, sier han til Newsweek.

Omstridt dronehandel

I luftrommet over Ukraina kryr det av iransk-produserte droner som flyr i russisk tjeneste. Særlig selvmordsdronen av typen Shahed-136 har vært i hyppig bruk.

Tidligere har Iran nektet for å ha forsynt Russland med droner, men erkjente senere at droner hadde blitt levert, men at dette skjedde før Putins Russland invaderte Ukraina.

Ifølge Newsweek tilsier flere etterretningsrapporter at Russland har forsøkt å overbevise Iran om å sende ballistiske missiler, men det finnes ingen indikasjoner på at dette har skjedd. Samtidig har det iranske nyhetsbyrået Tasnim hevdet at Iran vil motta russiske jagerfly, luftvern og helikoptre i nær fremtid.