Norge slutter opp om sterkt Israel-kritisk opprop

Statsminister Benjamin Netanyahus nye regjering i Israel betegnes som den mest ytterliggående i landets historie. Foto: AP / NTB
Statsminister Benjamin Netanyahus nye regjering i Israel betegnes som den mest ytterliggående i landets historie. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 90 land, blant dem Norge og Sverige, har undertegnet et opprop der de gir uttrykk for dyp bekymring over Israels nye straffetiltak mot palestinerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels nye regjering vedtok tidligere i måneden en rekke nye straffetiltak mot palestinerne som svar på at de har bedt FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) om å granske Israels okkupasjon av palestinske områder.

Norge stemte avholdende da Palestinas krav om ICJ-gransking ble vedtatt i FNs hovedforsamling, men utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har tatt kraftig avstand fra straffetiltakene.

Norge har nå også sluttet opp om et opprop som er undertegnet av drøyt 90 land, der det tas kraftig avstand fra den israelske regjeringens beslutning.

Sverige, Tyskland, Frankrike og Italia er også blant landene som har undertegnet oppropet, der det også gis uttrykk for «dyp bekymring over den israelske regjeringens beslutning om å innføre straffetiltak mot det palestinske folk, ledelsen og sivilsamfunnet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store beløp

Israel har blant annet besluttet å holde tilbake 390 millioner kroner som tilhører Palestina, og gi pengene til familier til israelske ofre for palestinske angrep.

Israelske myndigheter vil også ta beslag i avgifter de krever inn på vegne av Palestina. Beløpet vil tilsvare det palestinske myndigheter i fjor bevilget til familiene til palestinske fanger i israelske fengsler, samt til etterlatte etter drepte palestinere.

Israel hevder at den såkalte martyrstøtten oppmuntrer til voldsbruk, men palestinske myndigheter fastholder at det er snakk om ordinær sosialhjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uakseptabelt

– Dersom Israel holder tilbake midlene, vil det være et uakseptabelt straffetiltak som vil svekke de palestinske institusjonene og bidra til en ytterligere forverring av den allerede svake palestinske økonomien. Dette vil igjen ha store negative konsekvenser for en sårbar befolkning som lever under okkupasjon, sa Huitfeldt til NTB tidligere i måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Benjamin Netanyahus regjering, som betegnes som den mest ytterliggående i Israels historie, har også besluttet å begrense bevegelsesfriheten til palestinere «som leder den politiske og juridiske kampen mot Israel».

Israel varsler i tillegg «tiltak» mot organisasjoner på Vestbredden som «fremmer terroraktivitet og fiendskap», inkludert grupper som «under dekke av humanitært arbeid driver politisk og juridisk kamp mot Israel».

– Dersom dette gjennomføres, er det uakseptabelt, mener Huitfeldt, som understreker at sivilsamfunnsorganisasjoner og humanitære aktører må få arbeide fritt.