Kina rasler igjen med sablene overfor Taiwan

Spenningene mellom Taiwan og Kina er fortsatt høy, og denne uken skal førstnevnte holde nye militærøvelser. Her forlater taiwanske Mirage 2000-kampfly en flyplass i byen Hsinchu sør for hovedstaden Taipei onsdag.
Spenningene mellom Taiwan og Kina er fortsatt høy, og denne uken skal førstnevnte holde nye militærøvelser. Her forlater taiwanske Mirage 2000-kampfly en flyplass i byen Hsinchu sør for hovedstaden Taipei onsdag. Foto: Johnson Lai / AP

Kina fornyer sine trusler om å angripe Taiwan og advarer om at utenlandske politikere som samhandler med øynasjonen, «leker med ilden».

Ma Xiaoguang, talsperson for Kinas Taiwan-kontor, sier landet også i år er forpliktet til å sikre suverenitet og territoriell integritet, og «knuse komplotter for Taiwans uavhengighet».

– Den ondsinnede støtten til Taiwans uavhengighet er en bevisst provokasjon fra enkelte land, sa han på en pressekonferanse onsdag.

En rekke utenlandske politikere har besøkt Taiwan de siste månedene, inkludert av USAs daværende kongressleder Nancy Pelosi og flere EU-politikere. Det har gitt grobunn for flere militære øvelser og maktoppvisninger fra begge land.

Kina har nesten på daglig basis sendt krigsskip og jagerfly mot Taiwan og krysser ofte midtlinjen til det 160 kilometer brede Taiwanstredet mellom øya og fastlandet. Denne uken skal Taiwan arrangere nye militærøvelser. Det skjer samtidig som tyske og litauiske diplomater besøker øya.

– Vi oppfordrer de relevante landene til å slutte å sende feil signaler til Taiwan og slutte å «leke med ilden» i spørsmålet om Taiwans uavhengighet, fortsatte Ma.

Taiwan har vært selvstyrt og atskilt fra Kina siden 1949, men kinesiske myndigheter ser på øya som kinesisk territorium som må bringes under deres styre – med makt om nødvendig.