Kina opphever kravet om karantene ved ankomst

Fra og med søndag er det ikke lenger krav om karantene ved ankomst Kina. Foto: AP / NTB
Fra og med søndag er det ikke lenger krav om karantene ved ankomst Kina. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina opphevet søndag karantenebestemmelsene for alle som ankommer landet, til tross for at landet opplever voldsom smitteøkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas nasjonale helsekommisjon kunngjorde beslutningen andre juledag, og søndag ble kravet om karantene ved ankomst opphevet.

Siden mars 2020 har passasjerer som ankommer Kina, vært tvunget til å oppholde seg i karantenesentre. Varigheten på karantenen ble nedjustert fra tre uker til sju dager sist sommer og deretter til fem dager i november.

Nå kreves det kun en negativ coronatest ved ankomst, tatt 48 timer før avreise.

Smitteøkning

Oppmykingen er et ledd i myndighetenes beslutning om å nedjustere covid-19-beredskapen fra øverste til nest øverste nivå.

Kina gikk 7. desember brått bort fra den strenge strategien om nullsmitte som har rådet siden pandemien startet. Det skjedde i kjølvannet av flere protester fra befolkningen mot massenedstenginger, testing og karantener.

Nå opplever landet den kraftigste smitteøkningen i verden, noe som har medført stort press på sykehus og begravelsesbyråer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke land har som følge av utviklingen i Kina innført krav om negative tester eller karantene for reisende fra landet, og flere europeiske land advarer også sine innbyggere mot å reise til landet.

Frykter 1 million døde

Studier anslår at om lag 1 million kinesere kan komme til å dø av covid-19 i løpet av de neste månedene.

Få av Kinas 1,4 milliarder innbyggere har opparbeidet immunitet fra tidligere smitte, og andelen vaksinerte er også lav, særlig blant eldre.

Kapasiteten ved akuttmottak og intensivavdelinger er sprengt, men ifølge offisielle tall fra myndighetene har pandemien hittil bare krevd 5.267 liv, det er nesten like få som i Norge der det er rapportert 4.571 coronarelaterte dødsfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina rapporterer nå kun dødsfall som coronarelaterte dersom smittede dør av lungebetennelse eller lungesvikt. I desember ble det bare meldt om seks slike dødsfall, til tross for at mange familier opplevde å miste sine nærmeste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store ringvirkninger

De strenge coronarestriksjonene har de siste tre årene hindret kinesere flest i å reise utenlands, og antallet utlendinger som jobber eller studerer i Kina er også kraftig redusert.

De strenge smitteverntiltakene har også bremset kinesisk økonomi, økt arbeidsledigheten og tvunget flere bedrifter ut i konkurs.

Tiltakene har også skapt store vansker for landets eksportindustri, og andre land har slitt med å opprettholde egen produksjon som følge av mangel på deler fra Kina.