USA viderefører pandemi-restriksjoner for asylsøkere

Tusenvis av mennesker venter på Mexicos side av grensa til USA, i håp om å få sine asylsøknader vurdert av amerikanske myndigheter. Foto: AP / NTB
Tusenvis av mennesker venter på Mexicos side av grensa til USA, i håp om å få sine asylsøknader vurdert av amerikanske myndigheter. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett i USA viderefører restriksjonene som ble innført under pandemien i 2020 og som stenger flere hundre tusen asylsøkere ute fra landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen ble fattet med fem mot fire stemmer og innebærer at 19 delstater fikk medhold i sitt krav om at innreiserestriksjonene inntil videre må videreføres.

De 19 delstatene hevder at oppheving av restriksjonene og gjenåpning av grensen vil føre til en stor strøm av migranter.

Tirsdagens beslutning er midlertidig, og saken vil på nytt bli behandlet av høyesterett i februar.

Restriksjonene ble innført under daværende president Donald Trump i begynnelsen av koronapandemien. Med hjemmel i dem er de fleste asylsøkere avvist ved grensen med henvisning til fare for spredning av covid-19.

Rundt 2,5 millioner asylsøkere som alt befant seg i USA, er på samme tid sendt ut av landet.

Kritikere mener at USA har brukt pandemien som påskudd til å føre en streng innvandringspolitikk og anklager landet for ikke å etterleve sin internasjonale forpliktelse til å ta imot mennesker på flukt fra krig og forfølgelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av asylsøkere befinner seg på Mexicos side av grensen, i håp om at USA skal gjenåpne og at asylsøknadene deres vil bli vurdert.

Det hvite hus oppfordrer Kongressen til å gjennomføre omfattende innvandringsreformer etter høyesterettens beslutning.

– For å virkelig ordne opp i vårt ødelagte innvandringssystem, må Kongressen vedta omfattende innvandringsreformtiltak, sier president Joe Bidens pressetalskvinne Karine Jean-Pierre.

Senere onsdag uttalte også Biden seg.

– Høyesterett skal ikke komme med noen avgjørelse før i juni. Frem til da må vi overholde videreføringen av restriksjonene, men det er på overtid å få slutt på dem, sier presidenten.