Finland: Brannalarmen gikk under høymesse – kirkegjengere innesperret

Den flere hundre år gamle trekirken fra 1881 i Rautjärvi kommune i Finland ble totalskadd 25. desember 2022. – Brannen brøt ut under en julegudstjeneste i Rautjärvi kirke om morgenen 25. desember. Mellom 30 og 40 personer skal ha deltatt på tjenesten.
Den flere hundre år gamle trekirken fra 1881 i Rautjärvi kommune i Finland ble totalskadd 25. desember 2022. – Brannen brøt ut under en julegudstjeneste i Rautjärvi kirke om morgenen 25. desember. Mellom 30 og 40 personer skal ha deltatt på tjenesten. Foto: Ari Nakari / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kirkegjengerne prøvde å komme seg ut av den brennende kirken, var dørene bundet fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høytidsgudstjenesten 1. juledag ble i løpet av sekunder forvandlet til en kamp på liv og død.

Midtveis i talen oppdaget presten røyklukt. Så gikk brannalarmen. Dermed måtte de 30 tilhørerne i den gamle trekirken i Rautjärvi i Sør-Karelen forlate kirken i all hast mens flammene sto opp langs kirkebygget.

– Presten sto og preket, så begynte brannalarmen å ule. Presten sa det var røyk i salen og at vi skulle gå ut gjennom nødutgangene, forteller Riita Rita til Yle.

Men da kirkegjengerne prøvde å åpne dørene, var de bundet sammen med tau. Dermed var de fanget inne i bygget.

– Har sjokkert oss alle

«Hendelsene denne morgenen har sjokkert oss alle. De mulige årsakene til brannen skaper stor bekymring og frykt blant folk i vårt menighetsområde. Det er imidlertid greit å unngå overdreven spekulasjon. Politiet etterforsker det, og vi vil hjelpe dem hvis det er nødvendig, sier pastor Leena Haakana i pressemeldingen, skriver finske Hufvudstadsbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Riita Rita omsider kom seg ut, var hun skjelven etter hendelsen.

– Allerede på det stadiet var det høye flammer og svart røyk. Tilsynelatende har vinduene i inngangspartiet eksplodert, jeg hadde ikke tid til å se. Da jeg dro hjem ristet beina, forteller hun.

Evakuering ble hindret utenfra

Sokneprest Kari Luumi sier til Helsingin Sanomat at det ble trukket i tauene fra utsiden for å gjøre det vanskelig å evakuere kirken, skriver Aftonbladet.

Kirkebrannen karakteriseres som grov sabotasje. Det er gjort funn på stedet som tyder på lovbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som kirken brant, oppsto det en boligbrann noen kilometer unna. Senere fant politiet en død person i brannruinene. Politiet etterforsker om det er en sammenheng mellom de to brannene.

Den gamle trekirken ble bygget i 1881 etter at den forrige kirken brant ned på samme sted i 1872.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hadde ingen sprinkleranlegg

Linda Wilen-Veijalainen bor vegg i vegg med kirken og fulgte brannen hele formiddagen.

– Akkurat nå er det bare ruiner igjen, alt har brent ned, fortalte hun til Hufvudstadsbladet 1. juledag.

Redningstjenesten i Sør-Karelen rykket ut med flere enheter. Ifølge øyenvitner tok det ikke lang tid før hele kirketårnet raste sammen.

Den gamle og bevaringsverdige trekirken hadde ingen sprinkleranlegg eller annet automatisk slokkeanlegg. Nå er det bare ruiner igjen.