Sør-Afrika vil bruke løgndetektor i kampen mot krypskyttere

Bestanden av neshorn i Sør-Afrika er dramatisk redusert i de siste tiårene, blant annet som følge av krypskyttere. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB
Bestanden av neshorn i Sør-Afrika er dramatisk redusert i de siste tiårene, blant annet som følge av krypskyttere. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Afrika planlegger å bruke løgndetektortester på ansatte i landets nasjonalparker i et forsøk på å avsløre utro tjenere og krypskyttere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krypskyttere samarbeider til tider med korrupte viltvoktere, noe som har gått hardt ut over bestanden av en rekke dyr i Sør-Afrikas nasjonalparker.

SANParks, som har ansvaret for parkene, opplyste torsdag at de heretter vil gjennomføre løgndetektortester på ansatte i et forsøk på å avsløre utro tjenere.

Testingen vil i første omgang være frivillig, men målet er å gjøre det obligatorisk for enkelte grupper ansatte, opplyser SANParks.

Sør-Afrikas miljøminister Barbara Creecy bekrefter at regjeringen har gitt grønt lys til slik bruk av løgndetektortesting. Opposisjonen støtter tiltaket.

– Det er mistanke om at enkelte ansatte i SANParks kan ha vært korrupte. Det er på høy tid at vi tar i bruk tiltak og aktivt gjør noe for å stoppe dette, sier en talsmann for opposisjonspartiet Demokratisk Allianse, Dave Bryant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Afrika er blant annet hjem for 80 prosent av verdens gjenlevende neshorn, som krypskyttere jakter aktivt på. Bare mellom april i fjor og mars i år ble det ifølge myndighetene drept minst 470 neshorn i Sør-Afrika, en økning på 16 prosent fra forrige tolvmånedersperiode.

I den verdenskjente Kruger-parken, som grenser til Mosambik, har bestanden av neshorn falt fra 10.000 i 2008 til rundt 2.800 i fjor.